Vlaams Trialkampioenschap met Belgisch kampioen en EK-winnaar in Rumbeke

Het trialkampioenschap mikt zowel op de jonge als de oudere motorliefhebbers. (foto Stefaan Beel) © (foto Stefaan Beel)
Redactie KW

Op zondag 31 maart organiseert motorsportvereniging KAMCE op de terreinen van Grondwerken Donck zijn 14de open trialkampioenschap. Het belooft opnieuw een spectaculair gebeuren te worden waar zowel jonge als oudere motorliefhebbers aan hun trekken komen.

“De vorige jaren kreeg onze trialklassieker telkens tussen de 52 en 62 piloten aan de start”, zegt stuwende kracht Dirk Verbrugghe, die vroeger zelf een begenadigd trialrijder was. “Tijdens de voorbereiding en op de dag zelf kunnen we steeds rekenen op een enthousiast team van motorfreaks om er een schitterend sportief treffen van te maken. Het feit dat het kruim van de Vlaamse rijders elk jaar naar Rumbeke afzakt, bewijst dat we goed bezig zijn.”

Deelnemers

De piloten rijden in zes verschillende categorieën met telkens een andere moeilijkheidsgraad. “Dit jaar kunnen we rekenen op de deelname van enkele kampioenen uit het nationaal kampioenschap BMB.” Belgisch kampioen Andreas Van Thuyne en EK-winnaar Lander Baele bevestigden alvast hun deelname. Ook de nummers drie en vijf van de juniors, Emile Mattheeuws en Dieter Pletinckx, en enkele plaatselijke jeugdige vedetten, Zeno Coppens uit Oekene en Torhoutenaar Arno Hughe, komen op het zelfontworpen parcours van oud-Europees kampioen Gery Vande Vijvere hun kunnen demonstreren. “De trialsport is de laatste jaren wat gestagneerd”, vertelt Dirk. “Omdat je tegenwoordig aan zoveel normen moet voldoen, vergunningen voor milieu en politiegoedkeuringen, is het niet evident om geschikte terreinen te vinden. Vooral in Wallonië blijft deze motorsporttak populair. De Waalse ex-wereldkampioen Eddy Lejeune doet bij velen een belletje rinkelen en daar vind je natuurlijk prachtige natuurlijke parcours. Wij bouwen er elk jaar zelf een.”

Deze sport mag beoefend worden vanaf 15 jaar. Het doel is om zo weinig mogelijk strafpunten te verzamelen. “Goede piloten bezitten naast de technische vaardigheid ook het talent om rustig te blijven. In het motorcrossen gaat het er veel agressiever aan toe.”

Fietstrial

De dag zelf kan het jonge geweld zich uitleven in een fietsdemonstratiezone. “Onder leiding van Geert Meirhaeghe wordt er een parcours uitgezet en op verschillende tijdstippen vinden er gratis demonstraties fietstrial plaats.” Dit kampioenschap wordt ingericht door KAMCE-Torhout en vindt plaats in de Armoedestraat 36 in Rumbeke, vlakbij afrit 6 van de E403. De toegang is gratis. Het evenement start om 11 uur en rond 16.30 uur wordt de laatste wedstrijd afgevlagd.

Er zijn vier rondes in acht zones. Foto’s kun je achteraf raadplegen via de Facebookpagina van Luk Coussens. (KK)

Meer informatie op: www.trialwestvlaanderen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier