Vlaamse regering geeft 4.000 euro premie aan horecazaken die moeten sluiten

© belga
Olaf Verhaeghe

Vlaams minister-president Jan Jambon en de verschillende Vlaamse ministers geven op dit moment tekst en uitleg bij de nieuwe coronamaatregelen die donderdag aangekondigd werden. Naast de federale maatregelen voorziet de Vlaamse regering extra tegemoetkomingen, onder meer voor de horeca.

Economie

Hilde Crevits, Vlaams minister van Werk en Economie, gaf als eerste toelichting bij een aantal maatrelgene om de economie, zelfstandigen en horeca te ondersteunen. “Een eerste oproep wil ik nogmaals doen aan de werkgevers om telewerken, waar mogelijk, zoveel mogelijk te stimuleren. Waar dat niet kan, raden wij aan om creatief om te springen met start- en einduren en de middagpauzes. Dat alles moet vermijden dat veel mensen heel dicht met elkaar in contact komen”, aldus Hilde Crevits. “We beseffen dat we aan veel mensen vragen om toch te blijven komen werken, maar het is essentieel dat dit op een veilige manier kan gebeuren.”

Naast de bestaande economische tegemoetkomingen, nam de Vlaamse regering drie concrete beslissingen die tegemoetkomen aan de getroffen ondernemingen. “Een eerste is een budget van 100 miljoen aan crisiswaarborgen bij de banken. De Vlaamse regering biedt de banken dus voor een stuk garantie. Daarnaast bieden we ook de horeca, die de komende weken het zwaarst wordt getroffen, een eenmalige premie van 4.000 euro aan. Dat is het dubbel van de hinderpremie die geldt bij wegenwerken. In de toekenning zullen we zoveel als mogelijk de administratieve last zoveel mogelijk te beperken”, zegt Crevits nog. “De derde is de flexibiliteit richting steunmaatregelen en subsidies. Die zijn afhankelijk van een aantal voorwaarden, maar daar zullen we in deze moeilijke periode flexibel mee omspringen.”

Onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “Wij willen zorgen voor maximale opvang in de scholen. Wij waren geen voorstander van een algehele sluiting omdat dan alles tot stilstand dreigt te komen. We zullen – figuurlijk – maximaal de handen in elkaar moeten slaan. Om 11 uur is er een vergadering met de onderwijskoepels en sociale partners om te bekijken in hoeverre we zullen kunnen samenwerken.”

We moeten ook bekijken om toch te voorzien in een zeker lesaanbod, zodat de komende vijf weken geen verloren weken zijn. Dat kan via digitale wegen, maar daarnaast kijken we ook om onze publieke omroep in te schakelen om een concreet lesaanbod te formuleren. Dit zijn geen vakantieweken.”

Zorg

Niet enkel in de woonzorgcentra wordt het bezoek beperkt naar aanleiding van het coronavirus. De maatregel geldt vanaf nu ook in bijvoorbeeld jeugdinstellingen en voorzieningen voor mensen met een handicap. “We moeten zorgen dat mensen met een verminderde weerstand zoveel mogelijk worden beschermd tegen het virus“, zei minister van Welzijn Wouter Beke vrijdag. “Residentiële voorzieningen voor gehandicapten en psychiatrische instellingen worden gesloten voor bezoek. Dat geldt ook voor instellingen waar bijvoorbeeld zieke kinderen kort verblijven.”

In de gesloten jeugdinstellingen blijft wel bezoek mogelijk, maar het wordt wel zoveel mogelijk gespreid in tijd en beperkt in aantal. Personen die behoren tot de risicogroep mogen niet op bezoek komen. In de voorzieningen voor jeugdhulp wordt gevraagd bezoek van externen te beperken. Wie wel op bezoek komt, wordt gevraagd enkel contact te hebben met de minderjarige die hij of zij bezoekt en niet met andere bewoners.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier