Vlaams minister Hilde Crevits op bezoek in AZ Groeninge Kortrijk voor Dag van de Wetenschap

Op de foto herkennen Maureen Vanherberghen (Ketnet), Vlaams minister Hilde Crevits, Frank Deboosere in de reuze couveuse. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

In veel steden en gemeenten zetten organisaties en bedrijven vandaag hun deuren open voor Dag van de Wetenschap. Het ideale moment om zaken onder de loep te nemen of om een te snuisteren in de ‘backstage’ van een groot ziekenhuis. Zoals dit het geval was in AZ Groeninge Kortrijk. Voor de gelegenheid kwam de viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits langs in het ziekenhuis.

Maar liefst 123 organisaties in Vlaanderen zetten vandaag hun deuren voor het grote publiek. Hilde Crevits bezocht vandaag samen met maar liefst 5000 geïnteresseerden het ziekenhuis in Kortrijk en was duidelijk onder de indruk. Tijdens het bezoekmoment maakte ze kennis met toptechnologie en topinnovatie in de zorgsector zoals de robotchirurgie met de Da Vinci-robot, de slimme scanner Demetra die huidkanker snel opspoort, de reuze couveuse en verschillende Virtual Reality-toepassingen binnen de zorg. “Iedereen met een moedergevoel weet hoe het voelt om uw kind een couveuse te zien liggen. Nu we dit zelf eens kunnen ervaren voel je de stilte en eenzaamheid rond u heen. Ik ben een ervaring rijker”, besloot Hilde Crevits na het bezoek aan de reuze couveuse.

Het was geen gemakkelijke opdracht om een chirurgische ingreep uit te voeren op de paprika voor Vlaams minister Hilde Crevits.
Het was geen gemakkelijke opdracht om een chirurgische ingreep uit te voeren op de paprika voor Vlaams minister Hilde Crevits.© TV

Even later mocht ze haar handigheid testen met de Da Vinci-robot. “Er bestaan drie soorten Da Vinci-robots. Ons ziekenhuis kocht de Da Vinci Xi aan die ervoor zorgt dat robotchirurgie nog preciezer kan“, verduidelijkt één van de chirurgen. Het bleek geen sinicure te zijn voor de Vlaamse minister om een hechting te maken in de varkensnier die voor de gelegenheid gebruikt werd.

Naast hoog bezoek was het ook koppen lopen onder de bezoekers. Heel wat geïnteresseerden maakten kennis met de mogelijkheden die het ziekenhuis bood en waren danig onder de indruk. “Ik ben hier geopereerd geweest aan mijn heup en kom nu eens spieken hoe en met welke machines ze gewerkt hebben. Het is echt een ervaring om dit te zien en ik kijk dan ook vol bewondering naar de chirurgen die de ingreep hebben uitgevoerd”, vertelt Claudine uit Deerlijk die samen met haar vriendin Paulette op bezoek kwam.

Claudine en Paulette gingen op ontdekking in het ziekenhuis.
Claudine en Paulette gingen op ontdekking in het ziekenhuis.© TV

“We werken met meer dan 3000 medewerkers in dit ziekenhuis. Heel veel mensen kennen de wandelgangen maar blijven schrik hebben van wat er zich achter de operatiedeuren bevind. Door hieraan deel te nemen hopen we de nieuwsgierigheid wat te ontnemen en ze te laten kennismaken met het reilen en zeilen van ons ziekenhuis. We zijn ervan overtuigd dat dit een grote meerwaarde heeft voor de mensen” besluit Stefaan Lammertyn, communicatie manager nog.

Vlaams minister Hilde Crevits probeerde om een hechting te maken met de gloednieuwe Da Vinci Xi machine.
Vlaams minister Hilde Crevits probeerde om een hechting te maken met de gloednieuwe Da Vinci Xi machine.© TV

(TV)

https://www.youtube.com/watch?v=G9N2MZ_p9UA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier