Vlaams minister Ben Weyts rekent erop dat provincie kustredders verder zal subsidiëren

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts zal de kustredders verder subsidiëren en rekent erop dat de provincie dat ook doet. Dat zei hij in het Vlaams Parlement.

© Benny Proot

De intercommunale kustreddingsdienst IKWV trok de voorbije maanden al meermaals aan de alarmbel over zijn financiering. Door de hervorming van de provincies moet de provincie West-Vlaanderen terugtreden uit de kustreddingsdienst en valt die subsidiëring van 250.000 euro per jaar weg. IKWV krijgt ook nog centen van de provincie en van de Vlaamse overheid. Vlaanderen spendeert jaarlijks 72.000 euro aan IKWV zelf en nog eens 48.000 euro aan het opleidingscentrum WOBRA.

“Prioriteiten stellen”

Maar na een vraag van Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) zette Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) nu de puntjes op de i. “Het is niet omdat de provincie moet terugtreden uit de intercommunale, dat ze ook de subsidiëring moet stopzetten. Dat is een kwestie van prioriteiten stellen. Ik zou het een vreemd signaal vinden als de provincie West-Vlaanderen de subsidiëring van IKWV zou stoppen. Ik verneem ook dat de provincie in zijn ontwerpbegroting voor 2020 de subsidie van 250.000 euro weer heeft ingeschreven.”

Van Vlaamse zijde verandert er niets: ook voor 2020 subsidiëren wij IKWV voor 72.000 euro en WOBRA voor 48.000 euro”, vervolgde Weyts. “Ik kan me niet inbeelden dat de provincie zijn subsidie zou intrekken, maar mocht dat gebeuren, zal een volgende Vlaamse regering zich over de subsidiëring van de redders moeten buigen en die desnoods overnemen.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.