Vlaams duwtje in de rug voor zeker 250 evenementen: van Alcatraz tot Ostend Beach Fest

Archiefbeeld© iStock
Archiefbeeld© iStock

De Vlaamse overheid kreeg al 473 aanvragen binnen voor een voorschot om een evenement te organiseren. Daarvan werden er al 250 goedgekeurd, laat bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) weten.

Organisatoren van evenementen kunnen de overheid om een voorschot vragen. Op die manier hebben ze in deze onzekere tijden toch werkkapitaal om hun initiatief voor te bereiden. Als het evenement kan plaatsvinden, moet het voorschot en 2 procent premie worden terugbetaald. Als het evenement geannuleerd wordt omwille van overheidsmaatregelen rond het coronavirus, vervalt die verplichting tot terugbetaling.

In totaal hebben 241 bedrijven een aanvraag voor een voorschot ingediend voor alles samen 473 projecten. 250 dossiers werden inmiddels goedgekeurd, goed voor 65 miljoen euro. Daarvan werden er 110 uitbetaald voor een totaalbedrag van 30 miljoen euro. Er werd daarnaast al 613.000 euro teruggevorderd van evenementen die hebben plaatsgevonden. Voor evenementen in het najaar loopt de beoordeling nog. “Er volgt op 16 juli ook nog een Overlegcomité”, bracht Crevits in het Vlaams Parlement in herinnering na een vraag van Maurits Vande Reyde (Open Vld).

De gesteunde evenementen zijn heel divers, het gaat om kleinere events die een voorschot van 25.000 hebben ontvangen tot grote met een voorschot van 1,8 miljoen euro. Onder meer de Antwerp 10 Miles, Ridder Muis Bivak, Historalia, de Gentse Winterfeesten, Ostend Beach Festival, de musical The Sound of Music en Alcatraz deden er beroep op.

Een zestigtal evenementen die omwille van de coronamaatregelen niet konden plaatsvinden, zij moeten het voorschot dus niet (volledig) terugbetalen. Het bekendste is Tomorrowland, dat 1,8 miljoen euro steun kreeg. Nadat de burgemeesters beslisten om geen toelating te geven om het festival dit jaar te organiseren, hoefde Tomorrowland de Vlaamse steun niet terug te betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier