Vlaams Belang wil ‘marginalen’ aan station in Roeselare weg, zaken overwegen vertrek

Filip Deforche en Mario Margodt aan het station van Roeselare. "De overlast komt onze buurt absoluut niet ten goede." (foto JCR) © (foto JCR)
Philippe Verhaest

“Een bende marginalen teistert de stationsbuurt.” Met die ene rake zin legt Vlaams Belanger en cafébaas aan het station Filip Deforche de vinger op de wonde. Volgens hem zorgt een kleine groep voor heel wat overlast en daarin wordt hij bijgetreden door enkele horeca-uitbaters. “Als het zo voort gaat, ben ik hier volgend jaar weg”, foetert Mario Margodt van Popcorn Music.

Filip Deforche weet waarover hij spreekt. “Ik run al 36 jaar café Gezelle aan het station en heb onze buurt drastisch zien veranderen: van een gezellige omgeving naar een eerder grauwe zone. Maar de jongste tijd gaat het van kwaad naar erger. Een zestal individuen marginalen, een ander woord heb ik er niet voor teisteren de stationsomgeving al drie tot vier jaar. De problemen begonnen aan de toenmalige Carrefour aan de Gasstraat, maar de bende verplaatst zich regelmatig doorheen de stad. Ze werden onder andere ook al gesignaleerd in het Geitepark en aan De Munt. Daar werd toen een alcoholverbod ingevoerd, maar ze zochten gewoon een nieuwe stek. Tot aan Residentie Bosrand in de Meensesteenweg toe. En deze zomer was de voorkant van het station dan weer hun favoriete afspreekplaats.”

De problemen zijn niet min, valt te horen. “Ze vallen passanten verbaal aan, gooien flessen naar elkaar… Het is een kwestie van tijd vooraleer ze ook daadwerkelijk iemand fysiek te lijf gaan. En dat moeten we koste wat het kost vermijden. De burgemeester wil niet enkel repressief optreden, maar het is toch perfect mogelijk om een GAS-boete voor wildplassen uit te schrijven? Of hen op te pakken voor openbare dronkenschap? Alle respect voor het werk van onze straathoekwerkers, maar de zachte aanpak is niet voldoende. Wie niet horen wil, moet voelen. Heel wat horeca-uitbaters delen mijn mening en zeggen me zelfs dat ze er aan denken om de stationsomgeving te verlaten.”

Bart Vanhal van Frituur Vanhalleke bevestigt de problemen. “Ze zitten hier voor mijn deur goedkope pinten te drinken en namen deze zomer zelf gewoon enkele stoelen van mijn terras in. Reclame voor onze buurt is dit allesbehalve. Ik ben er haast zeker van dat ik er klanten door verloren ben. De politie is enkele keren tussenbeide gekomen, maar die dat doet die mensen niks. Nu zijn de controles wel intensiever. Positief, maar de tijd zal uitwijzen of het ook daadwerkelijk iets zal uithalen.”

Alle respect voor het werk van onze straathoekwerkers, maar de zachte aanpak is niet voldoende

Mario Margodt van Popcorn Music ziet de situatie eveneens met lede ogen aan. “De problemen zijn pas serieus geworden toen in april hier naast mijn zaak een dagwinkel de deuren opende. Daar halen ze spotgoedkope drank en die dronken ze aanvankelijk voor die winkel op. Er werden zelfs stoeltjes gezet en zo veranderde de plek in een luidruchtig terras. Een half café was het. En dat zorgde ervoor dat een groot deel van mijn eigen terras gewoon leeg bleef. Dit hele verhaal heeft me al enkele duizenden euro’s gekost. Na schooltijd komen heel wat jonge scholieren bij me langs om een smoothie of een ijskoffie te kopen, maar die worden dan ongemanierd toegeroepen door die bende. Meisjes van hoop en al 16 jaar oud krijgen schunnige opmerkingen te horen. Hallucinant is het.”

Vlaams Belang wil 'marginalen' aan station in Roeselare weg, zaken overwegen vertrek

Nu het warme weer achter de rug ligt, is de situatie er iets beter op geworden. “Maar ik moet nog dagelijks twee tot drie keer die mensen vragen om mijn terras te verlaten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Erg veilig voel ik me daar ook niet bij, want ze hebben vaak ook van die Amerikaanse Pitbulls bij zich… “

Mario kaartte de situatie al meerdere keren aan bij de politie. “Die doen ook maar wat ze kunnen. En de burgemeester levert fantastisch werk. Laat dat duidelijk zijn. Maar heel dit verhaal is moeilijk op te lossen, blijkbaar. De politie heeft deze week haar intrek genomen in het stationsgebouw, wie weet zorgt die aanwezigheid voor verandering. Als de situatie niet verandert, dan denk ik er sterk aan om in 2020 hier te vertrekken. Met spijt in het hart, maar ik moet aan mijn zaak denken.”

Bij de bewuste dagwinkel zegt de uitbater dat hij maatregelen getroffen heeft. “Wij zijn allesbehalve een café”, benadrukt Singh Devinder. “We hebben alle nodige documenten om alcohol en tabak te verkopen. Maar we zullen nóóit alcoholische dranken verkopen aan mensen die ons dronken lijken. Bovendien hangt er zowel aan de ingang van onze winkel als aan de kassa een duidelijk opschrift met de vraag om bij ons gekochte goederen niet te verbruiken op de aanpalende terrassen en we vragen hen ook om lege verpakkingen in de vuilnisbakken achter te laten. Ook wij willen een nette en leefbare stationsbuurt.”

“Enkel repressieve maatregelen niet de oplossing”

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) stelt dat de problemen niet nieuw zijn voor de stad. “De situatie is ons zeker bekend, maar stellen dat er niks wordt gedaan, is fout. De resultaten kunnen echter niet op korte termijn te zien zijn. Het gaat in totaal om een zestal mensen die voor problemen zorgen. Het zijn zogenaamde ‘zorgmijders’ en ze verplaatsen zich regelmatig doorheen de stad, dat klopt. We voeren momenteel een meersporenbeleid rond deze kwestie, want enkel repressieve maatregelen kunnen dit verhaal niet oplossen. Een plaatsverbod behoort tot de mogelijkheden, maar daarvoor moet je een stevig dossier samenstellen. Dat kost veel tijd en je moet nauwgezet de regels volgen. Wij willen als lokale overheid die mensen ook begeleiden. Hen een dak boven het hoofd geven en nieuwe kansen bieden is eveneens onze taak. Dat doen we onder andere via een straathoekwerker. Deze zaak neemt veel tijd in beslag, maar we laten het zeker niet los.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier