https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vlaams Belang prikt datum voor nieuwe protestactie tegen moskee in Kortrijk: “Samen met de buurt maken we een vuist”

Bij de betoging in 2018 stapten opvallend veel leden van Voorpost en Vlaams Belang uit de rest van Vlaanderen mee. In totaal verzamelde Vlaams Belang toen een 300-tal actievoerders in Kortrijk. © a-KDK
Olaf Verhaeghe

Vlaams Belang Kortrijk organiseert op zaterdagnamiddag 9 oktober een tweede protestactie tegen de verhuizing van de Atakwa-moskee naar de Brugsesteenweg. Net als in 2018 wil de lokale afdeling zich samen met buurtbewoners op straat laten horen tegen de plannen voor het religieus en cultureel centrum in Kortrijk.

De betoging was al aangekondigd, maar nu heeft Vlaams Belang Kortrijk ook een datum vastgelegd. Op zaterdag 9 oktober, vanaf 14 uur, trekt de partij onder leiding van Wouter Vermeersch en samen met buurtbewoners van de Brugsesteenweg van aan het Sint-Amandsplein naar het pand waar straks de moslimgemeenschap Atakwa haar nieuwe onderkomen moet vinden.

Provincie beslist dit najaar

De Kortrijkse vereniging diende in maart dit jaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning in om het winkelpand waar Bio–Planet vroeger huisde om te bouwen tot een religieus en cultureel centrum. De huidige moskee van Atakwa in de Stasegemsestraat is immers al enkele jaren te klein voor de zowat 5.000 moslims in Kortrijk. Op aanvuren van Vlaams Belang werden meer dan 800 bezwaren tegen de komst van de moskee naar de Brugsesteenweg ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Maar ondanks die lijst bezwaren kende het stadsbestuur van Kortrijk de omgevingsvergunning toe, zij het onder voorwaarden.

Daarop dienden zowel Vlaams Belang als het buurtcomité beroep aan bij de provincie West-Vlaanderen. In de loop van het najaar moet de deputatie dan ook uitspraak doen over de vergunningsaanvraag. Die beslissing wordt vlak voor Kerstmis verwacht. Maar naast het juridisch verzet wil Vlaams Belang Kortrijk zich ook politiek én op straat laten gelden.

Betoging aangevraagd

“We willen massaal mobiliseren om deze moskee te stoppen”, zo geeft kopstuk Wouter Vermeersch aan. “Samen met de buurt willen we een duidelijke vuist maken tegen dit waanzinnige project.” Drie jaar geleden kwamen Vlaams Belang Kortrijk, de buurtbewoners en leden van Voorpost uit heel Vlaanderen en Nederland met zo’n 300 mensen al eens op straat tegen de moskeeplannen. En ook in 2009 protesteerde Vlaams Belang tegen de Atakwa-moskee.

Voor de nieuwe actie van 9 oktober diende Wouter Vermeersch bij het stadsbestuur en politie een aanvraag in. “We gaan ervan uit dat er op dat vlak, net zoals in 2018, geen probleem zal zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten