Vlaams Belang plant protest tegen boerkini’s in zwembad Wielsbeke

Vlaams Belang kant zich tegen boerkini’s in het gemeentelijk zwembad. Een boerkini is een badpak met een hoofddoek aan. “Dat is niet hygiënisch. In bijna alle grote steden is het verboden, maar in Wielsbeke weer niet”, merkt Filip Dinneweth van Vlaams Belang op.

Filip Dinneweth en Kurt Malysse bij het gemeentelijk zwembad. © NVR

Sinds eind september is een groep moslimvrouwen al drie keer komen zwemmen in het gemeentelijk zwembad. Vlaams Belang merkt op dat de regels voor verhuurders niet worden toegepast. “De dames willen niet dat er mannelijke redders zijn. Maar daarnaast wilde men ook dat er geen mannen in de cafetaria zouden zitten tijdens het zwemuurtje. Zowel de mannelijke uitbater als de mannelijke klanten mogen niet in de cafetaria. Dit is broodroof“, stelt Kurt Malysse van Vlaams Belang.

Vanessa De Raedt baat samen met haar man Vincent De Meulemeester de cafetaria aan het zwembad uit. Ze besloten ermee op te houden. “Eerst worden de sporten en rond de sporthal weggetrokken naar Sint-Baafs-Vijve en Ooigem. Dat betekent al een groot inkomstenverlies. Maar we moesten we nog onze mannelijke klanten wegsturen op het moment waarop de moslimvrouwen zwemmen. Dat hebben we geweigerd, dus heeft men met schermen gezorgd dat er geen inkijk was. Toch was dit voor ons de druppel. Onze klanten kregen het gevoel niet meer welkom te zijn”, zegt Vanessa.

Schermen en doek

Burgemeester Jan Stevens (CD&V) nuanceert het verhaal. “De eerste keer was de cafetaria niet open. De tweede keer werden er schermen gezet en de derde keer was er een doek. Tot nu toe werd het zwembad al drie keer afgehuurd door een plaatselijke vzw. De allochtone mannen spelen minivoetbal, de vrouwen komen zwemmen”, geeft hij aan.

Vlaams Belang wil ook dat er niet meer in boerkini gezwommen wordt, want dat vinden de partijleden niet hygiënisch. “Zelfs in Marokko en Tunesië is een boerkini verboden, vertelde een Tunesische vrouw me. Eerst zijn het tien vrouwen. Binnenkort zijn dat er misschien honderd, omdat ze weten dat het hier wel mag”, legt Dinneweth uit. De partij deed navraag naar wie het zwembad afhuurde, maar kreeg naar eigen zeggen geen info vanuit de gemeente. “Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat dit een privé-initiatief is. We willen weten welke organisatie hierachter schuilt. Dit neigt naar extremisme en dat kunnen we niet toelaten. Integratie betekent aanpassing, te beginnen bij de taal en onze gewoontes. Er mogen geen exclusieve rechten zijn”, vult Malysse aan.

De burgemeester heeft dus inderdaad bevestigd dat een vzw het zwembad al drie keer gehuurd heeft voor zwemlessen. “In het kader van gesubsidieerde buurtsport kunnen allochtonen ook sporten. Ze huren het zwembad voor 50 euro af onder de vorm van een vzw”, legt de burgemeester uit. “In het reglement staat dat de kledij welvoeglijk moet zijn. Er zijn geen verdere specificaties. Bij de komst van het nieuwe binnenzwembad zullen we deze vage bewoording moeten specifiëren. Trouwens, het gaat om een kleine minderheid van de dames die een boerkini draagt”, geeft hij aan.

Sociale media

De partij van Dinneweth weet ook dat er op deze manier twee culturen naast elkaar gecreëerd worden. Dat vraagt om problemen, zeg men. “Als de ene cultuur privileges krijgt en onze westerse cultuur niet, dan roept dat uiteraard racistische gevoelens op bij de mensen. Wij willen dat nieuwkomers zich volledig integreren en dat we komen naar één cultuur”, meent Malysse. Stevens ziet dit eerder anders. “We trekken geen cultuur voor en ik roep op tot verdraagzaamheid. Als dat er niet is, dan komen er pas problemen. In deze harde tijd is verdraagzaamheid een belangrijk eigenschap. Sociale media spelen daar trouwens een belangrijke rol in”, roept de burgemeester op.

Vlaams Belang kon bij de gemeenteraadsverkiezingen één zetel veroveren. Nu wil de partij tonen dat men op wil komen voor zijn kiezers. Daarom plant ze voor de gemeenteraad van 29 november een kleinschalige betoging om aan te tonen dat niet alle bewoners het ermee eens zijn dat er gezwommen wordt in boerkini. “Daar zullen we het woord nemen en laten merken dat we de belangen van onze kiezer verdedigen”, klinkt het tot slot. (NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.