Vlaams Belang-fractie verdwijnt uit gemeenteraad Ieper

Saskia Dehollander (derde van links) en Nancy Six (vierde van links) op de gemeenteraad van Ieper in februari, toen ze nog zetelden als Vlaams Belang-fractie. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Fractieleider Nancy Six van Vlaams Belang Ieper stapt uit de partij nadat ze een eerder beloofd arbeidscontract niet kreeg. Ook gemeenteraadslid Saskia Dehollander en vier andere bestuursleden stappen mee op uit solidariteit met Six. Ze blijven wel nog zetelen in de gemeenteraad maar onder een andere naam.

Nancy Six is gemeenteraadslid in Ieper sedert 2007 en tevens afdelingsvoorzitter van Vlaams Belang Ieper. Nu trekt ze met gemengde gevoelens de partijdeur achter haar dicht. “Mijn beslissing werd voorafgegaan door enkele slapeloze nachten en diepgaande gesprekken met intimi”, vertelt Nancy Six. “Ik kocht mijn eerste partijkaart van het toenmalige Vlaams Blok begin de jaren 80 en stond sedertdien als vurige militant op de barricaden. Daardoor was de knoop doorhakken niet gemakkelijk. Na een misgelopen mandaat in De Kamer als gevolg van een onverdienstelijke zesde plaats op de verkiezingslijst van 2019 wilde ik me nu focussen op mijn thuisstad Ieper. Ondertussen is er echter ook een vertrouwensbreuk ontstaan tussen mij en het nationaal partijbestuur nadat een beloofd arbeidscontract er niet gekomen is. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen.”

Ook haar fractiegenote Saskia Dehollander stapt uit ongenoegen uit de partij. Zij kwam in het najaar van 2019 als opvolger in de gemeenteraad. Het vertrek van de twee dames heeft ook gevolgen voor de lokale afdelingswerking want nog vier andere bestuursleden stappen mee op uit solidariteit met Six. “Wij zijn alvast van plan om van ons te laten horen onder een andere en nog te bepalen fractienaam tijdens de lopende legislatuur. Met volle moed smeden we ijverig toekomstplannen maar laten nog niet in onze kaarten kijken. Momenteel worden de laatste voorbereidingen gedaan met de intentie vanaf de volgende gemeenteraadszitting onder de nieuwe fractienaam te zetelen.”

“Eens dat achter de rug is, zal werk gemaakt worden om naast de nieuwe fractie eveneens een bijhorende ‘afdelingswerking’ te maken met het ook op de volgende gemeenteraadsverkiezingen. En tussen dat alles door ga ik op zoek naar een nieuwe job…”, vervolgt Six. “Ik besef dat er wellicht voormalige VB-kiezers ontgoocheld zullen zijn over mijn beslissing maar hoop dat zij willen begrijpen dat mijn ontslag een principiële beslissing is. Ik zetel binnenkort onder een nieuwe partijnaam maar de inzet voor de Ieperlingen zal daar niets aan veranderen. Ik bedank hen voor het vertrouwen en hoop dat zij in de toekomst niet zullen nalaten mij het vertrouwen te geven.”

“Wij vinden de beslissing van Nancy Six natuurlijk bijzonder spijtig”, reageert parlementslid en West-Vlaams Vlaams Belang-kopman Wouter Vermeersch. “Nancy heeft steeds een waardevolle bijdrage geleverd aan onze partij. Ik hoop dat we in de toekomst nog met Nancy kunnen samenwerken want ik heb steeds een goed verstandhouding met haar gehad.”

Six verwijst naar een niet gekregen maar beloofde job als reden voor haar ontslag, maar Wouter Vermeersch beweert dat de partij steeds met een selectieprocedure werkt voor vacatures, en ontkent dus dat er een job beloofd werd. “Jobaanbiedingen zijn persoonlijke zaken en interne partijkeuken, maar ik kan wel zeggen dat we bij het Vlaams Belang met een vaste selectieprocedure werken”, aldus Vermeersch. “Daarbij moeten de kandidaten eerst testen ondergaan en op gesprek gaan bij een externe consultant, waarna het partijbestuur uiteindelijk de knoop doorhakt. Veel kan ik er niet over zeggen, want ik ben daar zelf niet bij betrokken. Wellicht heeft Nancy gesolliciteerd voor een job en werd ze niet aangeworven. Dat is misschien jammer, maar het is niet omdat iemand mandataris is voor de partij dat hij of zij een job krijgt. Zo werkt het niet.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier