Viviane mocht idool Jan Smit interviewen in Turkije

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

Viviane Lapierre is de partner van Bernard Opsomer, met wie ze gelukkig samen woont in een appartement in Ingelmunster. Ze is de mama van Cindy, samenwonend met Tom Devolder in Lendelede, en van Jimmy, getrouwd met Liesbeth Opsomer en gehuisvest in Ingelmunster. Ze heeft vier schatten van kleinkinderen : Lars, Arwen, Niel en Arno. Viviane werkt al 7 jaar met veel plezier bij Amby Dienstencheques in Roeselare. Echte hobby’s heeft ze niet, behalve één : luisteren en genieten van de muziek van Jan Smit. Natuurlijk pikt ze ook regelmatig een optreden mee. Ook dochter Cindy is gebeten door de songs van Jan Smit en kleindochter Arwen vindt de muziek van deze Nederlander al leuk.

Viviane mocht idool Jan Smit interviewen in Turkije

Hoe lang ben je al fan ? Hoe is het allemaal begonnen ?

“Het begon allemaal tijdens het kerstweekend van 2011, in een vakantiepark in Nederland. Ik ging op zoek naar een passend cadeau voor dochter Cindy en ik kwam uit op het album 15 jaar Jan Smit. Diezelfde kerstavond was er op tv een show van Toppers met René Froger, Gordon, Gerard Joling en als speciale gast… Jan Smit.

Viviane mocht idool Jan Smit interviewen in Turkije

Dochter Cindy kende al zijn muziek, maar op die kerstavond in Nederland is mijn verhaal begonnen. Ik was direct ook verkocht aan de mooie muziek en teksten van Jan Smit. Vanaf toen gingen mijn dochter en ik ook op zoek naar de optredens in Vlaanderen. We trokken al naar heel wat optredens, zelfs naar Hasselt. Ook nu liggen de tickets al klaar voor het Schlagerfestival in Hasselt, waar Jan eveneens te gast is. Ik ben dan ook net jarig: van een supercadeau gesproken! We hebben ook al tickets voor Vrienden in Oostende en de Elfstedentour voor 20 jaar Jan Smit in Ahoy Rotterdam.”

Ben je een fanatieke fan ?

“Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de voorbije jaren is dat serieus toegenomen (lacht). Ik sta op met Jan en ik ga slapen met Jan. Echt waar. Sta ik ‘s morgens op, dan check ik eerst de sociale media om te zien of Jan iets op Facebook, Twitter of Instagram heeft gepost. Ik ben ook altijd op tijd om iets nieuws aan te kopen. Op de dag dat iets uitkomt, ontvang ik thuis al het pakje met de nieuwe cd, het nieuwe boek of de nieuwe film. Ik ben ook geabonneerd op een tweemaandelijks blad ‘100% NL’, waarin er veel over hem te lezen staat.”

Viviane mocht idool Jan Smit interviewen in Turkije

“De reeksen op tv, zoals Oh Dennenboom en De zomer voorbij zal ik zeker niet missen. Komt Jan op tv, dan druk ik de knop in van de recorder om het op te nemen. Dan kan ik niet één, maar twee keren kijken. En is Jan plots te horen op de radio of zit hij onverwacht in een tv-programma, dan belt de dochter op of dan bel ik naar haar, kwestie dat we ook dat horen of zien.”

Ik sta op met Jan en ik ga slapen met Jan. Echt waar.

“We bezochten ook al Volendam, het dorp waar Jan woont. Dat weekend zal mij altijd bijblijven. We slenterden rond in Uniek Volendam. Jan hielp dat museum realiseren.”

Viviane mocht idool Jan Smit interviewen in Turkije

“Het is zeker de moeite van een bezoekje waard. In de toekomst gaan we daar zeker nog eens op vakantie, want Volendam is zo’n prachtig typisch vissersdorpje met gezellige winkelstraten, veel water, rust tot en met…Tijdens ons bezoek slenterden we ook in de straat van Jan. Of ik toen mijn idool zag? Helemaal niet, maar dat was zeker niet mijn bedoeling. Ik ben nogal bedeesd…”

Viviane mocht idool Jan Smit interviewen in Turkije

Viviane bezit ook heel wat merchandising van haar Nederlands idool. Ze gaat na de optredens vaak naar de fanstand bij ome Cor, om allerlei spulletjes aan te kopen. Ze heeft al koffiemokken, kussens, magneten, sleutelhangers, handtassen, een sjaal, noem maar op. “En het stopt niet. Iedere keer vind ik wel iets nieuws aan de fanstand, zodat mijn verzameling groter en groter wordt.”

Vertel eens enkele anekdotes ?

“Bij de optredens van Jan proberen we er altijd heel vroeg bij te zijn, zodat we plaatsen vooraan kunnen bemachtigen. Dochter Cindy gaat telkens mee. Na een optreden deelt Jan zelden handtekeningen uit, maar we weten al waar zijn wagen staat of via welke uitgang hij naar buiten komt. Dan haasten we ons naar daar. Op een keer hadden we geluk en konden we zo met hem op de foto.”

Viviane mocht idool Jan Smit interviewen in Turkije

“Eén van de mooiste herinneringen is de fanreis naar Marmaris in Turkije. Er waren veel fans mee, maar ik mocht met Jan een babbeltje slaan over zijn carrière en vooral over zijn nieuw album Jij & Ik. Wat was ik nerveus! Zo dichtbij mogen zitten, vragen mogen stellen aan je idool op een prachtige locatie, omgeven door water en onder een stralende zon. Ik geraakte bijna niet uit mijn woorden (lacht), maar door zijn lieve lach kwam ik al vlug terug tot rust. Die speciale ontmoeting blijft mij voor altijd bij.”

Viviane mocht idool Jan Smit interviewen in Turkije

“Vrijdagavond 11 oktober 2013 blijft ook speciaal: toen zong hij in Schiervelde in Roeselare. Vanzelfsprekend waren Cindy en ik van de partij, maar deze keer waren ook de kleinkinderen Arno, Arwen en Niel mee, samen met de vrienden Geike en Lander. Ze hadden een snoeptaart van maar liefst drie kilogram gemaakt en deze lekkernij mochten ze – na goedkeuring van de organisatoren – tussen twee liedjes op het podium afgeven. Voor Jan was dat toch een heel speciaal cadeau. ‘Dat zal smaken’, zei Jan terwijl, hij naar de snoeptaart keek.”

(PADI)