Studenten ontwikkelen nieuwe toeristische app die in tegenstrijd lijkt met Brugse strategische toeristische visie

Schepen van Toerisme Philip Pierins hier naast burgemeester Dirk De fauw. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op 16 december stellen zes studenten van Hogeschool VIVES in het Brugse stadhuis een applicatie voor, die ze ontwikkelden om de toeristische druk in het Brugs stadscentrum te verlichten en de horden toeristen evenwichtiger te spreiden. Opmerkelijk detail: de Brugse toerismeschepen Philip Pierins is niet uitgenodigd op deze voorstelling. Hij vindt trouwens dat die app in tegenstrijd is met de strategische toeristische visie van het Brugs stadsbestuur.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en schepen voor Smart City Minou Esquenet (CD&V) fungeren als gastheer en gastdame bij de voorstelling van de app Wsmartup deze avond. Let wel : het gaat om de jurering van een studentenproject, niet over de invoering van deze applicatie.

Noch toerismeschepen Philip Pierins noch toerisme manager Dieter Dewulf zijn uitgenodigd. “Wij hebben niet eens weet van dit initiatief dat nochtans met toerisme te maken heeft. De massatoeristen meer spreiden over de Brugse binnenstad staat overigens in schril contrast met onze strategische visie op toerisme en meerjarenplan dat door het volledig stadsbestuur én door de gemeenteraad goedgekeurd is. Ik hou mijn hart vast als een app dagtoeristen massaal naar woonbuurten leidt buiten de Gouden Driehoek”, zegt toerismeschepen Philip Pierins.

Het project Wsmartup maakt deel uit van het Honours Degree, een opleidingsonderdeel bij VIVES Hogeschool, waarbij studenten zich verdiepen in een hot topic uit onze hedendaagse samenleving. Samen met de stad Brugge als partner gingen 18 studenten na hoe de stad van de toekomst er in 2035 zou uitzien. Zes van hen vormden de groep Wsmartup, met als doel een oplossing te vinden voor de druk die het massatoerisme in Brugge veroorzaakt.

Slimme routes

In samenwerking met stad Brugge is Wsmartup erin geslaagd een demoapplicatie te ontwikkelen met slimme routes die je op een aangename manier door de stad loodsen. Brugge ontvangt ieder jaar meer dan 8,3 miljoen bezoekers. Een ongelooflijk hoog cijfer in vergelijking met de 20 000 bewoners die in het centrum van de stad gehuisvest zijn”, stelt Rémi Vermeersch.

Het principe om massatoeristen te verspreiden over de stad is in strijd met onze strategische visie op toerisme Philip Pierins Toerismeschepen

In een poging om de overlast van het massatoerisme te milderen, zijn zes studenten gestart met het ontwikkelen van een applicatie, met als doel de druk op het stadscentrum gecontroleerd te verlichten. “De applicatie, Wsmartapp, zal compatibel zijn met de hololens, een slimme bril waarmee het mogelijk is om zaken te projecteren in de echte wereld”, verduidelijkt Rémi Vermeersch. “Via wifi-sensoren en RF-signalen meten we de drukte in de binnenstad. Op die manier word je geleid naar de minder drukke plaatsen en wordt het massatoerisme evenwichtig verdeeld over de verschillende bezienswaardigheden. Je eigen persoonlijke route, informatie over toeristische trekpleisters en het ideale terrasje kunnen in een vingerknip voor je ogen verschijnen.”

Het Wsmartup team dat de app ontwikkelde.
Het Wsmartup team dat de app ontwikkelde.© gf

“Gebruikers krijgen door het invullen van een korte vragenlijst een volledig gepersonaliseerde route die hen zal brengen naar de plaatsen die bij hun wensen aansluiten. Snuif je graag de lokale cultuur op of neem je l

iever foto’s van de meest trendy plekjes? De Wsmartapp brengt je ginds in een handomdraai. Op die manier verlies je geen tijd met het doelloos rondlopen in het prachtige Brugge en moet je je niet steeds een weg banen tussen de duizenden andere bezoekers”, aldus Rémi Vermeersch.

Het Wsmartapp team bestaat uit Joren Polfliet (student ecotechnologie), Camilla van den Navoij (student voedingstechnologie), Tjorven Bouvry (student leerkracht secundair onderwijs), Aislin Bonte (student verpleegkunde), Lisa Grijspeert (student maatschappelijke veiligheid) en Rémi Vermeersch (student toegepaste informatica).

Inspirerend

De resultaten van dit project wordt op 16 december in het Brugse stadhuis voorgesteld. Wat vindt de burgemeester van deze app? Dirk De fauw: “Dit project geniet mijn bijzondere belangstelling vermits ik met de studenten van VIVES begin september hiervoor ook naar Tel Aviv ben geweest. Het was een heel verrijkende ervaring. Zowel de kennismaking met smart city Tel Aviv als de kennismaking met de studenten was meer dan inspirerend.”

“Brugge wil zich als studentenstad profileren en als hogescholen zelf al vragen of Brugge casus wil zijn in een dergelijk prestigieus traject dan zeggen we daar natuurlijk geen neen op. Zeker toen duidelijk werd wat het thema zou zijn van dit traject ‘Cities of the future’: hoe zullen steden er in de toekomst uitzien. Hoe zullen mensen leven, bewegen, werken, eten, uitgaan, reizen in 2035 of nog verder in 2050. We kijken hoopvol uit naar de resultaten, ze zullen ook voor ons stadsbestuur inspirerend zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier