Vita Krokodiel opent in december de deuren, werken nieuw zwembad op schema

(foto's LC) © luc cassiman 0473616028 MIDDELKERKE
Paul Bruneel

Eind december opent Vita Krokodiel op het sportpark van Middelkerke de deuren. Alles zit op schema en binnen enkele weken worden de zwembaden al gevuld met water. Vita Krokodiel omvat niet enkel een supermodern zwemcomplex, maar er is ook nog een ondergrondse sportzaal. Deze week werden meer details bekendgemaakt over de exploitatie en de kost van het nieuwe complex

18 december wordt een datum om te onthouden voor de Middelkerkse sportliefhebbers, want dan opent het nieuwe sportcomplex de deuren. De bouw van het project is vlotjes verlopen en amper twee jaar na de beslissing om het sportcomplex neer te poten zal het al klaar zijn.

“Het wordt een mooi ogend en modern zwembad”, zegt schepen van Sport Henk Dierendonck (Lijst Dedecker). “Het is tegelijk comfortabel voor de gebruikers, maar evenzeer vernieuwend en duurzaam. De bekleding van het zwembad is zo goed als klaar en binnen enkele weken wordt het zwembad voor het eerst gevuld met water.”

Om het water op temperatuur te houden en te filteren, koos Vita voor de meest duurzame technieken. De installatie van twee waterpompen zorgen voor een netto-energiebesparing tussen 465.000 en 480.000 kwh en dankzij 470 zonnepanelen brengt het gebouw nog eens 166.250 kwh op. Het nieuwe zwembad is veel meer dan gewoon een zwembad. Werfleider Yves Petrovic: “Er is een instructie- en wedstrijdbad van 25 meter. Beide hebben verstelbare hoogtes zodat ze kunnen worden gebruik voor verschillende doeleinden, ook door duikers. Er is een wellnessgedeelte en er zijn ook peuterbaden met recreatieve elementen.”

De kostprijs bedraagt 30 miljoen euro, maar wij moeten dit niet betalen

Burgemeester Jean-Marie Dedecker is fier dat dit kan worden gerealiseerd tegen interessante voorwaarden. “De kostprijs bedraagt 30 miljoen euro, maar wij moeten dit niet betalen. Er is een uitbatingsovereenkomst voor 30 jaar met de Vita Groep en wij betalen ieder jaar 1,5 miljoen euro aan exploitatiekosten. Na 30 jaar wordt het zwembad dan automatisch eigendom van de gemeente.” De provincie West-Vlaanderen ondersteunt de duurzame investeringen met een subsidie van 100.000 euro omdat het project bijdraagt tot de Provinciale Monitoringtool Klimaatacties V2020 en Sport Vlaanderen investeert 1.100.000 euro.

Ook buurgemeenten

Burgemeester Jean-Marie Dedecker laat nog weten dat er speciale uren worden voorzien voor senioren en dat, naast de lokale clubs en scholen, ook scholen uit de buurgemeenten er terecht zullen kunnen. Zo zijn er al gesprekken met onder meer Gistel en Eernegem. In het nieuwe complex rekent men op 150.000 bezoekers per jaar. Vanaf december gaan er voor de Vita Groep 18 mensen aan de slag in het nieuwe complex. Op de sportsite zijn ook nog nieuwe padelvelden en een pumptrack voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier