Visser Jordy uit Roeselare zat vast in modder in Nieuwpoort: “nooit gepanikeerd”

De 24-jarige Jordy Louage uit Roeselare is alweer volop aan het vissen nadat hij maandagavond een uur lang kwam vast te zitten in het slib van het Spaarbekken in Nieuwpoort. “Ik was goed gekleed en het water was maar zo’n 40 centimeter diep. Dus ging ik neerzitten en bleef gewoon hulp roepen. Ik wist dat alles in orde zou komen”, zegt hij.

Jordy had naar eigen zeggen op geen enkel moment echt schrik.© JH
Jordy had naar eigen zeggen op geen enkel moment echt schrik.© JH

Echt schrik heeft de gepassioneerde visser naar eigen zeggen niet gehad. Toch was de situatie waar de metaalbewerker maandagavond in belandde allesbehalve comfortabel. “Het was eerste keer dat ik op die plaats ging vissen”, vertelt Jordy.

“Ik was er al van 14 uur aanwezig. Het plan was om te blijven tot 23 uur zodat ik op tijd thuis was voor de avondklok. Plots merkte ik op dat mijn bootje met voer voor de vissen door het lage water was vast komen te zitten. Het water was amper 40 centimeter diep zag. Dus wou ik met mijn waadpak te voet naar mijn boot. Niet slim van me, dat weet ik. Want de eerste meters waren perfect hard maar plots gleed ik uit met mijn been en kwam tot aan mijn middel vast te zitten in de modder. Op vijf meter van de oever.”

Hulpsignalen met zaklamp

Hoe hard Jordy ook probeerde, hij kreeg zijn benen niet los uit de modder. “Ik wist ook dat ik daar alleen was en er nauwelijks auto’s of voetgangers passeren. Zeker in de duisternis. Eerlijk: ja: ik had wel even wat schrik maar wist ook wel dat alles in orde zou komen. Mijn GSM had ik domweg vergeten op de oever maar een collega-visser had ik voordien nog gebeld en die wist dat ik het water zou ingaan. Het belangrijkste was te vermijden dat ik nat zou worden of zou vallen. Dus ging ik neerzitten in het water. Mijn waadpak beschermde me. Intussen bleef ik wel om hulp roepen en elke keer ik dan toch een auto hoorde in de verte zond ik signalen uit met mijn zaklamp.”

Met reddingsboei uit water

Het wachten op hulp duurde een uur voor Jordy. “Opeens stopte er dan toch een auto met een aantal jongeren. Gelukkig, want het ultieme noodscenario dat ik uit mijn pak moest kruipen, nat worden, en dan hulp gaan zoeken wou ik vermijden. Die jongeren kwamen bij me om te helpen. Een van hen wou zelf het water in komen maar dat raadde ik hem af.”

“Uiteindelijk belden ze de hulpdiensten. De politie was eerst ter plaatse en heeft een reddingsboei in het water gegooid. Uiteindelijk konden die agenten me samen met de jongeren op het droge halen. Eerlijk: ik was blij dat ik er uit was en ben hen dankbaar voor de hulp”.

Voorzichtiger zijn

Jordy heeft naar eigen zeggen ook geleerd uit zijn avontuur. “Voortaan heb ik mijn GSM zeker altijd bij me en neem ik minder risico’s”, zegt hij. “Maar je mag niet vergeten dat zo’n bootje snel 3.000 euro kost. In ieder geval wil ik iedereen ook waarschuwen om voorzichtig te zijn bij water die niet kent. Maar het vissen zal ik zeker niet laten. Zowel dinsdag als woensdag zit alweer een ganse dag aan het water”, lacht Jordy.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.