Visscheriepark in Oostrozebeke wordt oase van rust voor alle inwoners

(foto CLY)
Redactie KW

Het spreekt voor zich dat de gemeente Oostrozebeke maar al te blij is met de overdracht van het legendarisch parkgebied De Visscherie, voor een symbolische euro. De gemeente kreeg 1,2 ha natuurgebied cadeau toen de NV KUB het populaire domein kon aankopen met de bedoeling om op de oude site een hypermodern appartementenblok neer te poten.

De nieuwe residentie De Visscherie is een feit en straks strijken de eerste bewoners er neer. Maar ook de gemeente Oostrozebeke deed zo zijn voordeel met de deal. Het krijgt er niet alleen een gratis parkzone erbij maar ook een ruime parking achter de nieuwe residentie. “Een godsgeschenk”, zegt schepen Olivier De Marez, nu de werken rond de dorpskernvernieuwing zorgen voor minder parkeergelegenheid in de Stationsstraat wat niet op gejuich werd onthaald door de plaatselijke handelaars.

Dossier De Visscherie

Dat het dossier De Visscherie straks eindelijk helemaal van de baan zal zijn is een grote opluchting voor de verkoper, maar vooral voor de gemeente. Het heeft enorm veel voeten in de aarde gehad om de deal rond te krijgen en een geschikte oplossing uit te werken waar iedereen zich kan in vinden. De oude legendarische gebouwen lagen er al jaren verlaten bij en niemand kon profiteren van de groene oase die achter de uitgeleefde panden lag, maar wel door iedereen gekend waren. Het struikelblok was lange tijd de verder afgelegen tuinzaal die eerst niet zou afgebroken worden, omdat het misschien in een volgende fase een horecafunctie zou krijgen. Uiteindelijk ging ook de tuinzaal tegen de vlakte en blijft er op die plaats een open grasgebied over, waarvan het verenigingsleven dankbaar zal kunnen gebruikmaken voor kleine evenementen in open lucht.

Niet helemaal gratis

Toch was het verweven van een tweede groene long in het hartje van de gemeente niet helemaal gratis. De lap grond waarop de tuinzaal was gebouwd heeft de gemeente aangekocht voor 50.000 euro. Voor die prijs moest alles zijn opgeruimd en ingezaaid met gras, wat intussen is gebeurd. Ook het fameuze eilandje palend aan de openbare parking zit niet in de verkoop en wordt geen eigendom van de gemeente. Het vruchtgebruik ervan gaat naar de vroegere eigenaars, Oswald en Monique Vanacker.

“Er komen geen horecavoorzieningen: dit moet een rustig en stil wandelgebied worden”

De ruime parking achter de residentie is intussen wel open voor het grote publiek. “Wij hopen dat het personeel en leraars van de lagere school pal tegenover de nieuwe residentie hun wagens hier zullen parkeren, om zo de Stationsstraat te ontlasten”, aldus de schepen.

Bebossing

Het spreekt voor zich dat de gemeente straks werk wil maken van het opknappen van de aanwezige bebossing. “De gemeente gaat hiervoor een gespecialiseerde firma onder de arm nemen om na te gaan welke bomen er moeten gerooid worden en welke verse aanplantingen er nodig zijn. In deze parkzone staat veel waardeloos hout, waarvan heel wat bomen kaprijp zijn door verrotting en ook dreigen om te vallen bij een storm.

Wij willen deze nieuwe oase van groen en zuurstof weer veilig en toegankelijk maken voor de inwoners. We rekenen op een kostprijs van 19.000 euro om het volledige park op punt te zetten. Naast rooien en aanplanten zullen er ook nog comfortabele wandelpaadjes aangelegd worden.”

Wandelgebied

De gemeente hoopt om tegen het einde van 2023 het Visscheriepark te kunnen openstellen voor het publiek. “De Ooigembeek doorkruist nog het parkgebied en loopt langs de oude feestzaal”, zegt schepen De Marez. “Er zal onderzocht worden hoe we die nog beter kunnen integreren in het parkgebied. Er komen geen horecavoorzieningen. Dit moet een rustig en stil wandelgebied worden.”

Het nieuwe park zal bereikbaar zijn langs de bestaande toegangsweg vanuit de Stationsstraat. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier