Vismarkt krijgt appartement met autolift, ondanks protest

Redactie KW

Na bijna zes jaar getouwtrek is het zo ver. De sloop van het historisch gebouw op de hoek van de Belfasstraat en de Kasteelkaai aan de Vismarkt in Kortrijk is gestart. Dat is zeer tegen de zin van Groen Kortrijk. Zij vinden dat het gebouw historische waarde heeft. Ook de geplande autolift stuit hen tegen de borst.

Er werd in maart 2020 opnieuw een aanvraag tot sloopvergunning ingediend voor het historisch gebouw op de hoek van de Belfasstraat en de Kasteelkaai in Kortrijk. Uit onderzoek bleek dat het helemaal geen historische waarde heeft. Opvallend, want in 2015 trok het stadsbestuur nog naar de rechtbank om de sloop van het gebouw te verhinderen, met succes.

Historische waarde

Deze keer gaat het om een aanvraag voor een appartementsblok met zes woningen. Het gebouw wordt bovendien voorzien van een unieke autolift, waarbij bewoners letterlijk tot aan hun voordeur kunnen rijden en parkeren. Het is de firma Vuylsteke Construct uit Kortrijk die de site uiteindelijk mag ontwikkelen. Zij doopten hun gebouw Palazz’Eau, het paleis aan het water. De bouw zou nog voor de zomer starten. Met de verkoop van de woningen beginnen ze al in maart.

Dat is zeer tegen de zin van oppositiepartij Groen. De partij vindt het niet kunnen dat er middenin de fietszone een gebouw komt te staan waar je letterlijk kan in rijden met de wagen. Gemeenteraadslid Cathy Matthieu diende zelfs een bezwaarschrift in een poging de sloop te voorkomen. “Het pand heeft wel degelijk historische waarde”, klinkt het. “Het staat vermeld op de inventaris van het bouwkundig erfgoed en dateert nog van het interbellum. Het vormt bovendien een eenheid met de andere woningen eromheen.”

Erfgoed

Het bestaande pand is inderdaad opgenomen op de inventaris bouwkundig erfgoed, waardoor een vervangingsbouw alleen mogelijk is indien die een meerwaarde is voor de site en de omgeving. Het oordeel valt nu dus positief uit.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.