Door de voedingsmarkten te sluiten, kunnen er heel wat marktkramers geen inkomen meer verwerven. Ook de Oostendse vishandelaar Pascal Janssens moest al zijn activiteiten stopzetten. "Dat er maatregelen moeten genomen worden, snap ik zeker", zegt hij. "Ik heb me onmiddellijk aangepast. Ik contacteerde mijn klanten dat ze hun bestellingen mochten doorgeven en ze konden afhalen op een afgesproken locatie. Maar ook dat werd stopgezet, waardoor ik mijn handel noodgedwongen stil moest leggen."

Openlucht veiliger

De Federatie Vishandelaars vraagt in een open brief aan de overheden om de voedingsmarkten terug door te laten gaan. Ze voelt zich daarin gesterkt door het advies van het Nationaal Crisiscentrum, die stelt dat winkelen in openlucht veiliger is dan in een gesloten atmosfeer, zoals de supermarkten. "En door de voedingsmarkten te heropenen, zullen er ook minder concentraties van mensen in andere voedingszaken zijn", argumenteert de federatie. Bij hun eis staken ze zelfs een schets om te tonen hoe zulke markten georganiseerd kunnen worden. (zie hieronder)

Zo wil de Federatie Vishandelaars de markten organiseren. (GF)

"We kunnen begrijpen dat het voor iedereen moeilijke tijden zijn en dat strenge maatregelen zich opdringen, zeker daar waar grote groepen mensen noodgedwongen samen komen", zegt ondervoorzitter Romeo Rau. "Toch gaan we ervan uit dat, onder strikte voorwaarden, er wel openbare markten georganiseerd kunnen worden. We beseffen ook heel goed dat dit niet kan zonder de goodwill van alle actoren: hogere en lokale overheid, technische diensten van de gemeenten, marktkramers en marktbezoekers."

De federatie hoopt op een snel antwoord van de overheden.

Door de voedingsmarkten te sluiten, kunnen er heel wat marktkramers geen inkomen meer verwerven. Ook de Oostendse vishandelaar Pascal Janssens moest al zijn activiteiten stopzetten. "Dat er maatregelen moeten genomen worden, snap ik zeker", zegt hij. "Ik heb me onmiddellijk aangepast. Ik contacteerde mijn klanten dat ze hun bestellingen mochten doorgeven en ze konden afhalen op een afgesproken locatie. Maar ook dat werd stopgezet, waardoor ik mijn handel noodgedwongen stil moest leggen."De Federatie Vishandelaars vraagt in een open brief aan de overheden om de voedingsmarkten terug door te laten gaan. Ze voelt zich daarin gesterkt door het advies van het Nationaal Crisiscentrum, die stelt dat winkelen in openlucht veiliger is dan in een gesloten atmosfeer, zoals de supermarkten. "En door de voedingsmarkten te heropenen, zullen er ook minder concentraties van mensen in andere voedingszaken zijn", argumenteert de federatie. Bij hun eis staken ze zelfs een schets om te tonen hoe zulke markten georganiseerd kunnen worden. (zie hieronder) "We kunnen begrijpen dat het voor iedereen moeilijke tijden zijn en dat strenge maatregelen zich opdringen, zeker daar waar grote groepen mensen noodgedwongen samen komen", zegt ondervoorzitter Romeo Rau. "Toch gaan we ervan uit dat, onder strikte voorwaarden, er wel openbare markten georganiseerd kunnen worden. We beseffen ook heel goed dat dit niet kan zonder de goodwill van alle actoren: hogere en lokale overheid, technische diensten van de gemeenten, marktkramers en marktbezoekers." De federatie hoopt op een snel antwoord van de overheden.