Virtuele leeszaal Izegems stadsarchief groot succes

Leen Breyne en Kurt Himpe
Leen Breyne en Kurt Himpe
Redactie KW

De virtuele leeszaal van het Izegemse stadsarchief is een groot succes. “In ruim twee weken tijd registreerden al honderden geïnteresseerden zich om in de familiegeschiedenis te duiken”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe.

“Genealogie is zeer populair en dat blijkt ook duidelijk. Sinds de lancering van het online platform gaan we al in de richting van 400 registraties. Elk jaar komen heel wat aanvragen binnen om documenten in te kijken voor het opstellen van stambomen en van mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun familie”, zegt Kurt Himpe. “Geïnteresseerden maakten tot nu toe ook gebruik van het schaduwarchief in de Izegemse bibliotheek om de parochieregisters en de registers van de burgerlijke stand die tot een flink stuk in de zeventiende eeuw teruggaan te raadplegen. Maar door de maatregelen is dit niet mogelijk en de virtuele leeszaal van het stadsarchief is nu een volwaardig alternatief.”

Met het online platform is het archief 24 uur op 24 uur raadpleegbaar en kunnen geboorte-, huwelijks-, overlijdensakten en wijzigingen die openbaar zijn gratis geconsulteerd worden. “Het systeem is zeer gebruiksvriendelijk en met geïntegreerde zoekfuncties is er snel een resultaat. De gebruiker kan de aktes gemakkelijk printen of bewaren en kan zelfs een dossier aanleggen zodat er niet telkens opnieuw moet gezocht worden”, besluit coördinator Leen Breyne van het Intergemeentelijk Archiefteam Midwest.

De virtuele leeszaal is te bezoeken via genealogie.izegem.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.