Viroloog Marc Van Ranst over corona-uitbraak in West-Vlaanderen: “We moeten kalm blijven”

Marc Van Ranst maant aan tot kalmte. © belga
Hannes Hosten

“We moeten altijd kalm blijven en weten dat iedereen zijn best doet.” Dat zegt viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven over het nu snel uitbreidende coronavirus.

“Het toenemend aantal mensen die positief test, heeft te maken met mensen die uit vakantie terugkomen, maar ook met tweedegeneratiegevallen”, zegt de bekende viroloog. “Nu zie je nog een verbinding tussen de diverse besmettingen, maar dat zal binnenkort verwateren. Dan zullen ook out of the blue-gevallen opduiken.”

“Dit is de meest bestudeerde epidemie ooit. Het testen van mensen is begonnen in China en de hele wereld denkt nu dat ook te moeten doen. Nochtans moeten we voorzichtig blijven met het aanvragen van testen. We kunnen niet zomaar mensen testen op het coronavirus omdat ze het graag zouden weten of omdat hun overbuur in Italië geweest is. En ook niet iedereen die in contact is geweest met mensen die besmet zijn. Er moeten symptomen zijn alvorens we testen. We moeten triëren. Anders dreigt er een tekort aan de chemische producten waarmee we testen.”

“We moeten kalm blijven”, beklemtoont Marc Van Ranst. “En weten dat iedereen zijn best doen. Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke inspanningen. Binnenkort zullen wellicht ook patiënten in de ziekenhuizen worden opgenomen. Al geldt voor de meeste mensen die de besmetting hebben opgelopen, dat ze best gewoon thuis blijven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.