Marijke Reynders is als virologe aan het AZ Sint-Jan in Brugge verbonden en werkt momenteel de klok rond, zegt ze. "We wonen haast letterlijk in ons laboratorium. COVID-19, het coronavirus waar we mee te maken hebben, mogen we absoluut niet onderschatten. Het is vele malen besmettelijker dan de gewone griep en bovendien is het ons nog erg onbekend."

Dat er eindelijk drastische maatregelen genomen zijn, vindt Marijke terecht. "Alleen hoop ik dat ze niet te laat zijn. Vorig weekend was beter geweest. Wat we nu zien, is enkel het topje van de ijsberg. In werkelijkheid zijn er veel meer mensen met COVID-19 besmet."

Denken aan algemeen belang

Dat heel wat horecazaken nu plots met acties uitpakken om vanavond nog veel volk te lokken, doet bij Marijke de wenkbrauwen fronsen. "Momenteel heb ik geen sociaal leven, dus zelf zal ik in mijn labo te vinden zijn. Ik begrijp uiteraard de zorgen van de horecawereld, want zij zullen de komende weken geen inkomsten hebben. Maar we moeten aan het algemeen belang denken, aan de zwaksten en ouderen van onze samenleving."

Marijke Reynders., AZ Sint-Jan
Marijke Reynders. © AZ Sint-Jan

Hoe lang het coronavirus de wereld nog in de ban zal houden, is moeilijk te zeggen, aldus Marijke Reynders. "Een wintervirus heeft meestal een duur van drie tot vier maanden, dus lijkt eind april of begin mei misschien mogelijk. Maar we weten nog niet of COVID-19 warmteresistent is. Afwachten, maar kunnen we niet doen. En de getroffen maatregelen zo goed mogelijk opvolgen."

Marijke Reynders is als virologe aan het AZ Sint-Jan in Brugge verbonden en werkt momenteel de klok rond, zegt ze. "We wonen haast letterlijk in ons laboratorium. COVID-19, het coronavirus waar we mee te maken hebben, mogen we absoluut niet onderschatten. Het is vele malen besmettelijker dan de gewone griep en bovendien is het ons nog erg onbekend."Dat er eindelijk drastische maatregelen genomen zijn, vindt Marijke terecht. "Alleen hoop ik dat ze niet te laat zijn. Vorig weekend was beter geweest. Wat we nu zien, is enkel het topje van de ijsberg. In werkelijkheid zijn er veel meer mensen met COVID-19 besmet."Dat heel wat horecazaken nu plots met acties uitpakken om vanavond nog veel volk te lokken, doet bij Marijke de wenkbrauwen fronsen. "Momenteel heb ik geen sociaal leven, dus zelf zal ik in mijn labo te vinden zijn. Ik begrijp uiteraard de zorgen van de horecawereld, want zij zullen de komende weken geen inkomsten hebben. Maar we moeten aan het algemeen belang denken, aan de zwaksten en ouderen van onze samenleving."Hoe lang het coronavirus de wereld nog in de ban zal houden, is moeilijk te zeggen, aldus Marijke Reynders. "Een wintervirus heeft meestal een duur van drie tot vier maanden, dus lijkt eind april of begin mei misschien mogelijk. Maar we weten nog niet of COVID-19 warmteresistent is. Afwachten, maar kunnen we niet doen. En de getroffen maatregelen zo goed mogelijk opvolgen."