Vinken kunnen na twee maanden weer suskewieten in Oekene

Franky Decadt is sinds zijn 12de gepassioneerd door vinken. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

De coronamaatregelen worden geleidelijk aan versoepeld. Het laat ook de vinkenliefhebbers toe om hun favoriete hobby opnieuw uit te oefenen. “Onze eerste vinkenzetting van het nieuwe seizoen was op zondag 24 mei”, start Franky Decadt, sinds 2005 voorzitter van de Koninklijke Vinkenmaatschappij ‘Vlug en Vrij Oekene’, zijn verhaal.

“Het seizoen loopt normaal van 1 april tot 31 augustus. Afgelopen zondag was onze eerste zetting in de Stampkotstraat in Oekene met strikte coronavoorwaarden: maximaal 20 deelnemers op 2,40 meter van elkaar, dat is trouwens onze normale afstand, met mondmaster en geen toeschouwers. Door de beperking tot 20 deelnemers werken we volgens het alfabet”, vertelt Franky verder. “Eén uur zetting, geen frisse pint en babbel in ons vast lokaal de ‘Platte Tube’ maar direct naar huis. Er zijn aangenamere dingen in het leven, maar het is beter dat niets. Patrick Pattyn, secretaris en verantwoordelijke voor de ‘coronazettingen’ zorgt ervoor dat de uitslag op onze Facebookpagina verschijnt. Het zijn tot nader order geen wedstrijdenzettingen. Deelnemers betalen geen inschrijvingsgeld, maar er zijn ook geen prijzen.”

Jongste lid is 11 jaar

“We zijn met voorsprong de grootste vinkenmaatschappij van Roeselare en wijde omgeving”, zegt de fiere voorzitter. “We zijn aangesloten bij A.Vi.Bo, de Algemene Vinkeniers Bond. Die zorgt voor een degelijke ondersteuning van de verschillende vinkenmaatschappijen, ook van de nog zes bestaande in groot Roeselare. We hebben momenteel 60 spelende en een 20-tal steunende leden. Onze jongste speler is de 13-jarige Dieuwke Engels en het ouderdomsdeken is de 89-jarige Roger Staelens. Onze jongste lid is mijn 11-jarige kleindochter Axana Decadt. We zijn een echte vriendenclub, maar het competitie-element blijft: zoveel mogelijke liedjes eindigend op ‘suskewiet’ of reguliere vinkenslagen in één uur op de zwarte telstok, dat is de uitdaging. Ikzelf ben vanaf mijn 12 jaar gebeten door de vinkenmicrobe en ik heb momenteel een achttal vogels van eigen kweek.”

Hechte vriendenkring

“Naast de weekend- en woensdagzettingen hebben we in de september onze kampioenenviering, in november ons Breughelmaal en in februari onze jaarlijkse kaarting.”

” We zijn een echte en hechte vriendenclub en hopen met z’n allen dat de huidige crisis snel voorbij is en dat we ook met onze vinkenmaatschappij kunnen terugkeren naar de normale situatie. Onze hobby is en blijft pure liefhebberij, een eeuwenoude Vlaamse volkssport”, besluit voorzitter Franky Decadt. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier