Vinder en verzender van 33 jaar oude boodschap in een fles ontmoeten elkaar

Lieven Dewaele en zijn zoon Laurens ontvingen de twee Poolse vrienden Radoslaw en Sebastian.©Maxime Petit
Lieven Dewaele en zijn zoon Laurens ontvingen de twee Poolse vrienden Radoslaw en Sebastian.©Maxime Petit
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De man die 33 jaar geleden met zijn toenmalige vriendin in Lauwe een boodschap in een fles te water liet is gevonden. Het blijkt om de 56-jarige immomakelaar Lieven Dewaele uit Lichtervelde te gaan. Hij reageert verrast op de vondst van de twee Poolse vrienden Radoslaw en Sebastian, die de fles eind vorige maand uit het kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster haalden.

Radoslaw en Sebastian vonden de fles aan de oever van het kanaal , vlakbij natuurreservaat De Mandelhoek. Op het briefje dat er in stak staat dat het op 16 juni 1988 verzonden is door Lieven Dewaele en zijn vriendin Annick uit de Dronckaertstraat uit Lauwe. De twee Poolse vrienden trokken naar die straat, maar leerden dat het koppel er al lang niet meer woont.

Immomakelaar

Verder onderzoek leerde dat Lieven ondertussen in Lichtervelde woont en er een heel ander leven leidt. “Ik ben inderdaad de Lieven waar de voorbije dagen zoveel om te doen was”, lacht de makelaar, als Sebastian en Radoslaw hem het briefje komen brengen. “Veel weet ik niet meer over de omstandigheden waarin ik de fles in het water gooide. Wel dat het meer voor de grap was. Annick was indertijd mijn vriendin, maar we zijn later uit elkaar gegaan.”

“We staan nog met elkaar in contact en ze is op de hoogte dat het briefje gevonden is, maar zij wil liever in de anonimiteit blijven. Toen ik deze week na al die jaren opnieuw van het briefje hoorde, was ik wel overdonderd. Ik had nooit gedacht dat het terug boven water zou komen. We hebben het indertijd in het Engels opgesteld, in de hoop dat het via de zee naar een ander land zou drijven, maar blijkbaar heeft het in die 33 jaar amper 30 kilometer afgelegd. Vreemd hoe zoiets kan gaan.”

Ontmoeting

Lieven is een paar jaar later naar Lichtervelde verhuisd. Hij heeft met Laurens (27) nog een zoon uit een andere relatie gekregen, maar is ondertussen 26 jaar vrijgezel. “Ik run hier samen met mijn zoon immokantoor Bellis’Immo en we verhuren ook onze vakantiewoning René aan de Huywynsbussen.”

Het is daar dat Lieven woensdagavond de twee vinders van de mysterieuze fles ontving. “Ik stond er op hen persoonlijk te bedanken en op die manier hebben zij toch ook een zekere ontknoping voor hun zoektocht. Om hen nog eens te bedanken heb ik hen een fles champagne geschonken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.