https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vincent Drouard is eerste Oostendse strandmanager

Vincent Drouard: “We bundelen alle facetten van het strandgebeuren.”© Jeffrey Roos
Vincent Drouard: “We bundelen alle facetten van het strandgebeuren.”© Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Oostende heeft voortaan een strandmanager. Vincent Drouard (52), al jaren evenementencoördinator bij Toerisme Oostende, krijgt er nog een opdracht bij en coördineert nu alle facetten van het strandgebeuren. “Het wordt een drukke zomer”, weet hij al.

Ruim 29 jaar, zo lang al draait Vincent Drouard mee bij Toerisme Oostende. In februari 1992 ging hij aan de slag bij Promotie Toerisme Oostende vzw. Drie jaar later werd Toerisme Oostende een vzw en stortte Vincent zich op de evenementen. “In al die jaren hebben we eigenlijk heel wat verwezenlijkt”, vertelt Vincent. “We kregen ook heel wat media naar onze stad.”

Maar het afgelopen jaar viel er op dat vlak niet veel te beleven door het coronavirus. Toch betekent dat voor Vincent niet dat hij meer rust heeft, integendeel. Als nieuwe strandmanager van Toerisme Oostende stippelt hij nu het strandgebeuren uit voor de komende zomer.

“Hoe de zomer er zal uitzien, hangt af van verschillende factoren”, legt Vincent uit. “Het weer is misschien de meest bepalende factor, maar anderzijds hangt het er allemaal van af welke beperkingen de overheid ons zal opleggen. Zullen we komende zomer opnieuw kunnen reizen? Dat het drukker zal worden dan in een reguliere zomer staat vast. Maar of het even druk wordt als vorige zomer, dat blijft koffiedik kijken.”

Nieuwe beachbar

Wat doet zo’n strandmanager precies, vroegen we ons af? “Het is de bedoeling dat we alles bundelen wat met het strand te maken heeft en dat ik dat coördineer”, vervolgt Vincent. “We stelden verschillende werkgroepen samen, telkens met de betrokken diensten. Er wordt komende zomer al heel wat uitgerold, maar we maken meteen ook een meerjarenplanning op. Er is bijvoorbeeld een werkgroep rond de beachbars. Die willen we in de toekomst toegankelijker maken. Er komt dit seizoen trouwens een extra beachbar op het groeistrand ter hoogte van de Westelijke Strekdam. Dat brengt het totaal op zeven beachbars, verspreid over het strand van het centrum tot Mariakerke.”

“Een hele belangrijke werkgroep is die rond het afvalbeleid. Er komt weer een beachteam, dat toeziet op de goede orde op het strand en de strandgangers sensibiliseert op het vlak van afval. Ze zullen mensen aanspreken en vragen om hun afval mee te nemen of in de daartoe voorziene containers te werpen. We gaan ook samenwerken met de Proper Strand Lopers. Ook het zomerteam komt terug. Dat zorgt dat alles goed verloopt in de stad en op de dijk. Daarnaast werken we ook weer met een aanmeldingssysteem voor het strand op drukke dagen.”

Mariakerke familiestrand

Stad Oostende zet hard in op sport en ook watersport moet nadrukkelijker aanwezig zijn op het strand. “Ter hoogte van de surfclub Inside/Outside organiseert de dienst sport een heus sportstrand en ook wij van Toerisme willen het watersporten in de kijker plaatsen. Er komen onder andere surfinitiaties. Zo willen we jongeren aansporen om meer aan watersport te doen en zich lid te maken van de sportclubs”, aldus de kersvers strandmanager.

Mariakerke werd eerder al geprofileerd als familievriendelijk strand. Toerisme en stadsbestuur willen die lijn doortrekken. “We zijn bezig met een studie om een nieuw speeltoestel te plaatsen voorbij het sportstrand, al lijkt dat niet zo evident te worden. Daarnaast willen we het speelterrein aan het Strandplein uitbreiden. Mariakerke moet een echt familiestrand worden. Een toeristisch onthaalpunt op het Strandplein moet daartoe bijdragen. Daarnaast bestaat nu ook de mogelijkheid om strandmeubilair te huren in Mariakerke.”

Evenementen?

Wat evenementen betreft, is Vincent erg voorzichtig. “Ik hoop dat ik het mis heb, maar ik denk dat het eerste echt grote evenement in Oostende ‘Winter in het park’ zal zijn. Het zal afhangen van het aantal besmettingen en van de vaccinaties. Of het nu mijn drukste zomer wordt in jaren? Het zal sowieso een drukke zomer worden. Ik werk ondertussen al meer dan een jaar van thuis uit. Ik verlang er wel naar om weer wat meer onder de mensen te komen. Het is een lange winter geweest, al was van stilzitten geen sprake”, besluit Vincent.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten