Vincent Bulteel brengt suiker- en koolhydraatarme chocolade op de markt

Vincent Bulteel: "Als je lekkere chocolade proeft, dan stopt de wereld even." © GLO
Gillian Lowyck

Toppatissier- en chocolatier Vincent Bulteel strijkt na acht jaar in Frankrijk terug neer in Oostende. Hij startte met Inca’cao, een bedrijf dat suiker- en koolhydraatarme chocolade op de markt brengt.

Vincent Bulteel (30) wist al van kleins af aan wat hij wilde doen in het leven. “Toen ik zes jaar was en de leerkracht vroeg wat ik wilde worden, antwoordde ik: bakker”, lacht hij. “Dat is eigenlijk altijd zo gebleven en toen ik twaalf jaar was ben ik gestart in Ter Groene Poorte in Brugge.”

Leven in Franse commune

Vincent leerde Les Compagnons du Devoir kennen: een groep leerlingen die van stad tot stad reizen en zo de competenties in hun vakgebied naar een hoog niveau tillen. “De Compagnons bestaan al sinds de middeleeuwen”, vertelt Vincent. “Ik voelde dat ik nog iets tekort kwam na mijn opleiding en ben helemaal opnieuw gestart bij hen. Niet evident in het begin, want ik sprak amper Frans (lacht). Bij de Compagnons leef je in feite in een soort commune. Ieder jaar werkten we in een andere stad. Een enorm leerrijke periode.”

Vincent spendeerde acht jaar in Frankrijk waarvan hij twee jaar lesgaf. Naast patissier en chocolatier is hij ook voedingsconsulent. “De zaadjes voor Inca’cao waren al een tijdje geleden geplant”, zegt hij. “In het wereldje ligt er een soort taboe op koolhydraat- en suikerarme chocolade. Het is iets nieuws en dus vreemd. Maar ik voelde dat het goed zat.”

40 chocolades

Vincent ontwikkelde een speciaal soort zoetstof. “Helaas, het recept blijft geheim”, knipoogt hij. “We ontwikkelden 40 verschillende chocolades, onderverdeeld in vijf categorieën. Een gamma pure chocolade van 100% cacao, 70% cacao en een melkversie van 50% cacao. Er zijn ook smeerpasta’s en binnenkort komen er ook notenboters bij.”

“Ik heb ongelofelijk veel liefde voor chocolade”, gaat Vincent verder. “Als je een stukje chocolade proeft, dan stopt de wereld even. Mensen bestaan plots niet meer, ik focus me enkel nog op die chocolade. Ik word daar enorm door geprikkeld. Goede chocolade is als goede wijn. De streek en de soort grond waar de cacaobonen groeien, zijn van cruciaal belang voor de smaak.”

Ik heb zelf het recept voor de zoetstof ontwikkeld, maar dat blijft geheim – Vincent Bulteel

Suikervrije chocolade is niet uniek, maar: “Die suikervrije chocolade zorgt voor veel stress voor je lichaam. Je kan er in feite niet veel van eten. Als ik iets lekker vind, dan wil ik daar veel van eten. Met deze zoetstof kan dat. Het is constructief.” Wie een chocoladetablet van Inca’cao eet, moet daar echt van genieten. “De verpakking is daarom ook superbelangrijk. Alles is kwaliteitsvol vormgegeven, er staan filosofische quotes in, complimenten… En als die chocoladetablet daar dan ligt, dat vind ik echt de max. Ik lééf chocolade!”

Er loopt nu een crowdfunding campagne voor Inca’cao. Vanaf eind december zou de chocolade beschikbaar zijn voor het grote publiek. De smeerpasta’s zijn te verkrijgen via de website. Meer info: www.incacao.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.