Vincent (45) herenigd met de maquettes die zijn grootvader ooit bouwde van Haanse monumenten

Redactie KW

Nostalgisch momentje vrijdagmiddag in De Haan: Vincent Vandecaveye (45) werd er herenigd met de imposante maquettes die wijlen zijn grootvader André in de jaren tachtig maakte.

“André Bauwens was vroeger de conciërge van de Home Espérance, een sociaal vakantiehuis voor kinderen uit de Borinage. Toen de gemeente in ’79 het pand aankocht om er het gemeentehuis in onder te brengen, bleef André in dienst als manusje-van-alles”, zegt schepen Rudi Cattrysse. Andrés grote hobby was maquettes bouwen. “En op een dag zei mijn vader Ivan, die toen schepen en later burgemeester was, waarom maak je eens geen mooie maquette van ons bekende tramhuisje? André ging prompt aan de slag, en maakte daarna ook nog deze prachtige maquette van het gemeentehuis die hier nog vele jaren in papa’s bureau heeft gestaan”, aldus Rudi. µ

Voor Vincent was het een emotioneel weerzien met het werk van zijn opa, dat door verbouwingswerken op de zolder van het gemeentehuis was beland. “Voor opa conciërge werd in de Espérance, was hij glazenmaker en hij had thuis z’n eigen atelier. Daar maakte hij maquettes en ook modelbouwvliegtuigjes. Fantastisch om die maquettes nog eens weer te zien: als klein ventje heb ik hier nog ik in mijn stofjasje aan mee geknutseld. Dit roept mooie herinneringen op”, glimlacht hij.

Na al die jaren kreeg hij plots heimwee naar zijn jeugd in De Haan. “Ik heb hier tot mijn twaalfde gewoond en dan zijn we naar Heule verhuisd. Intussen ben ik voor mijn werk – ik ben radioloog in het UZ Leuven – verder uitgeweken naar Eliksem in Vlaams-Brabant. Maar De Haan is nog altijd een beetje thuiskomen, en deze leuke herinnering aan pepe leek me perfect te combineren met een Valentijnsweekendje aan zee met mijn verloofde. Pepe is zeven jaar geleden op 89-jarige leeftijd overleden, maar nog lang niet vergeten. Hij was een fantastisch man, een echte pater familias.”

Het gemeentehuis van De Haan – in 1899 gebouwd als Grand Hôtel du Coq-sur-Mer, een van de meest luxueuze Victoriaanse hotels aan de kust met 62 kamers, verschillende zalen, een restaurant, een lift en een belvédère (uitkijktoren) – is net zoals het tramhuisje van De Haan een beschermd monument. Het ligt middenin de historische villawijk de Concessie, die uitgerekend 25 jaar geleden beschermd werd als dorpsgezicht.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.