VillaVip in Wevelgem zoekt zorgkoppel

© SLW
Redactie KW

In de Parkstraat zijn bouwvakkers druk bezig met de bouw van een VillaVip. Een nieuwe kleinschalige woning waar tien volwassenen met een beperking hun intrek zullen nemen samen met een zorgkoppel. Het is de bedoeling dat het project start deze zomer.

Naar het voorbeeld van de Nederlandse Thomashuizen brengt een VillaVip volwassenen met een beperking samen in een huiselijke omgeving. Waar het in Nederland opgeknapte huizen betreft, wordt hier een prachtige nieuwe woning gebouwd. De VillaVip in de Parkstraat in Wevelgem is de vierde in de rij. In januari vorig jaar werd gestart in Herzele, daarna volgde Bredene, in maart zal de woning in Wommelgem in gebruik worden genomen en in juni volgt dan Wevelgem.

Dicht bij het centrum

Liesbeth Dedecker van VillaVip benadrukt de kleinschaligheid en het thuisgevoel: “De bewoners leven er volgens hun eigen ritme, interesses en passies. Samen met het zorgkoppel bouwen ze er aan een gezellige thuis. Persoonlijke aandacht en veel liefde staan centraal. Eigenlijk verloopt alles er zeer gewoon: er wordt gekookt of samen naar een film gekeken. Elke bewoner heeft een ruime kamer met een zithoek om zich even terug te trekken en de woning heeft een tuin met plaats voor een moestuin of enkele dieren. Het zorgkoppel woont apart in een kangoeroewoning, maar het is natuurlijk de bedoeling dat ze samenleven met de bewoners.”

Net zoals bij de andere VillaVips ligt de Wevelgemse woning op wandelafstand van het centrum, de bedoeling is dat de bewoners echt deel gaan uitmaken van de lokale samenleving.

Gezocht: zorgkoppel

Elke VillaVip wordt geleid door een inwonend zorgkoppel. Zij beslissen uiteindelijk over welke bewoners in de villa trekken, ze betalen de huur aan de organisatie VillaVip, ze staan in voor de persoonlijke zorg en ondersteuning en waar nodig stellen ze hun team samen van vaste medewerkers. “Je kan bijvoorbeeld een tuinier langs laten komen of iemand de technische klusjes laten doen”, legt Liesbeth Dedecker uit. “Het zorgkoppel ontvangt in ruil het Persoonsvolgend Budget van de bewoners. Momenteel zijn wij nog op zoek naar een gedreven en enthousiast zorgkoppel voor de VillaVip woning in Wevelgem.”

Het zorgkoppel moet van vele markten thuis zijn, dat is toch de bedoeling. De organisatie van een VillaVip vergt meer dan de ondersteuning van de bewoners, er wordt naar gestreefd om met de bewoners deel uit te maken van wat er leeft in de buurt. “Je hoeft geen specifieke zorgopleiding gevolgd te hebben”, besluit Liesbeth Dedecker. “Het is belangrijk dat een helft van het zorgkoppel ruime ervaring heeft in de zorg voor personen met een beperking of specifieke noden. Maar het allerbelangrijkste is dat je in staat bent een warme thuis te creëren en te zorgen voor een goede integratie in de buurt.”

Meer informatie op www.villavip.be.

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier