Villa ’t Valkennest bestaat een jaar en roept op om kaartje te sturen

We zien conciërge Annelies Lauwers (links op foto) en begeleider Jelle Waes (rechts op foto) met de bewoners Frederik Thys, Jan-Maarten Vertriest, David Acharya en Daisy De Wachter.© LS
We zien conciërge Annelies Lauwers (links op foto) en begeleider Jelle Waes (rechts op foto) met de bewoners Frederik Thys, Jan-Maarten Vertriest, David Acharya en Daisy De Wachter.© LS
Redactie KW

In februari 2020 trokken de eerste twee bewoners in ’t Valkennest. De villa in centrum Oostkamp opende haar deuren als verblijfplaats voor volwassenen met een beperking. Ze doen een warme oproep voor een feestje in hun brievenbus en beloven post terug. Begeleider Jelle Waes en conciërge Annelies Lauwers blikken terug en kijken vooruit. “We zien een heel positieve evolutie bij de mensen die hier zijn ingetrokken.”

“We zouden Oostkampenaars uit de buurt zo graag uitnodigen op onze eerste verjaardag, maar dat zou helaas niet echt coronaveilig zijn. Ondertussen zijn er vijf bewoners en is er nog plaats voor één iemand. Ze wonen elk in een kamer met apart sanitair en kunnen rekenen op de professionele begeleiding en zorg van VIRO vzw. Toen de lockdown vorig jaar inging, hebben we tien weken moeten sluiten”, vertelt Jelle.

“We zien een heel positieve evolutie bij de mensen die hier zijn ingetrokken, ze ontwikkelen meer zelfstandigheid, verantwoordelijkheden en tegelijk ook meer vrijheid. Ze zijn echt opengebloeid. Zo kunnen ze met een boodschappenlijstje zelf naar het warenhuis gaan. De bedoeling is dat ze elk volgens hun eigen programma hun leven hier in Oostkamp kunnen uitbouwen.”

“We zijn dankbaar dat het bestuur met zo’n open blik naar ons initiatief kijkt”

– Jelle Waes, Villa ’t Valkennest

“Het historische pand op domein De Valkaart is een unieke locatie. De villa werd door de gemeente Oostkamp in erfpacht gegeven aan onze cvba en we zijn dankbaar dat het bestuur met zo’n open blik naar ons initiatief kijkt. We zijn ook altijd vertrokken vanuit de idee om ons te verbinden met de buurt”, aldus Jelle. “Dat was door de coronamaatregelen moeilijker, maar toch voelen de bewoners zich hier thuis en vervullen ze elk hun taken. Recent zijn we met enkelen begonnen op dinsdagvoormiddag zwerfvuil te rapen. Frederik gaat verschillende taken in de voetbalkantine uitvoeren. Er zou ook iemand opstarten om in de kinderopvang in de buurt te helpen, maar dat staat nog even on hold door corona.”

Verbinding

Annelies is inwonend conciërge en neemt de permanentie ’s nachts op zich. Zij zoekt ook de verbinding met de buurt: “We proberen mensen te ontmoeten waarvoor we wederkerig iets kunnen betekenen. Ook de tuin onderhoud ik. Het is superfijn om hier samen te wonen, het is ontspannend en geeft zin aan mijn leven. Het is pas wanneer de begeleiders via de telefonische oproep niet kunnen helpen, dat ik moet inspringen. Ik zorg vooral voor het veilige gevoel voor de gasten zelf en hun ouders, dat er altijd iemand aanwezig is. Ook mijn hond Holly is hier geliefd. Het is ongelofelijk dat we elkaar een jaar geleden nog niet kenden en we zo goed overeenkomen, er wordt veel gelachen.”

Verras de bewoners van ’t Valkennest met een verjaardagskaartje tegen 1 april op hun adres Stationsstraat 99, 8020 Oostkamp. Schrijf zeker jouw adres op de keerzijde, zodat ze ook jou kunnen verrassen met fijne post.

(LS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.