Villa Moerman wordt voor vier maanden Bar Jacqi: “Bezoekers verwonderen”

Kevin en Roland in één van de knap ingerichte salons van Bar Jacqi.© foto Luc
Kevin en Roland in één van de knap ingerichte salons van Bar Jacqi.© foto Luc
Redactie KW

Noem het de zwanenzang van een bijzonder woonhuis in het centrum van Meulebeke of een unieke verwezenlijking van twee creatieve geesten. Vanaf donderdag 3 juni opent Bar Jacqi in de Tieltstraat de deuren. Eind dit jaar gaat het gebouw onder de sloophamer.

De prachtige woning in gele gevelstenen in de Tieltstraat kent iedereen als de villa Moerman. Die wordt nu getransformeerd in een chique drink and food bar. Initiatiefnemers van dit project zijn Kevin De Deygere, uitbater van de Snooker, en Roland D’Hondt, zaakvoerder van La Strada Fashion.

De riante villa uit 1887 was oorspronkelijk de dokterswoning van Alphonse Roelandts. In 1906 werd de woning verkocht aan de familie Schaetsaert-Bossuyt, eigenaar van een weverij in de Kapellestraat. In 1913 kwam de villa vervolgens in handen van Louis en René Moerman. De broers namen in 1906 De Gouden Leeuw over, de borstelfabriek van Camiel Vande Vondele, die gevestigd was in het huidige Vondelcomplex. René Moerman trouwde in 1920 met Rachel D’Haeyere. Ze hadden twee dochters, Jacqueline en Monique. Na de Tweede Wereldoorlog huwde Jacqueline Moerman met Roger Duyck uit Izegem. Het bedrijf Moerman zou zich vanaf dan toespitsen op de productie van vloerwissers (‘trekkers’). Momenteel is het bedrijf in dit segment wereldleider.

Villa Moerman fungeert vier maanden als Bar Jacqi.© foto Luc
Villa Moerman fungeert vier maanden als Bar Jacqi.© foto Luc

“Ik nam in 2012 de Snooker over van Jo Braeckevelt”, vertelt Kevin De Deygere (35). “Een goede vriend van me, Kristof D’Hondt, kwam met het voorstel om iets in coronaveilige omstandigheden te organiseren rond het EK voetbal 2021. Hij bracht me in contact met zijn nonkel Roland en samen trokken we op pad op zoek naar een geschikte locatie. Zo kwamen we terecht bij de familie Vande Vijvere, de huidige bedrijfsleiding van de firma Moerman. Na een goede babbel werd een akkoord bereikt om de leegstaande villa tot eind september te gebruiken.”

Grandeur

De benedenverdieping van het huis werd ondertussen heringericht en ademt grandeur. “Ik was meteen mee met wat de heer Vande Vijvere voor ogen had”, pikt Roland D’Hondt (63) in. “Na een jaar stilstand door corona wordt dit een opmerkelijke verrijzenis. We gaan de bezoekers ‘verwonderen’, we creëren ‘rooms to discover’. In dit project kunnen we echt onze huisstijl etaleren. We zijn dan ook heel gelukkig om opnieuw iets te organiseren in ons geboortedorp.”

“Buiten werken we met diverse terrassen”, vervolgt Kevin. “De lounge wordt ongetwijfeld de blikvanger. Naast een rijke drankkaart presenteren we eveneens salades, sharing plates, tafelbarbecues, tapas… Roland zorgde voor een volledige professionele grootkeukeninstallatie. We willen met dit alles een ‘merk’ maken.” (LB)

Bar Jacqi is open van donderdag tot en met zaterdag vanaf 14 uur. Op zondag open vanaf 11 uur. Er is een ruime parking naast de villa. De site kan ook afgehuurd worden. Reserveren via barjacqi@gmail.com of 0477 32 36 09.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten