Villa iMagina ontleent gratis zintuiglijke caravans aan kinderen met beperking

Wim Degroote (educatief medewerker Villa iMagina), Joep Derie (coördinator Villa iMagina), vooraan Bruno Devos (kok CKG Don Bosco), Dieter Rigole (directeur CKG Don Bosco) en Axel Vandenheede (LUX). © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Villa iMagina, het creatief leer- en belevingscentrum van scholengroep Rhizo, ontleent voor enkele weken gratis zintuiglijke caravans aan gezinnen met een kind met een beperking en enkele voorzieningen uit de jeugdhulp.

Dit alles gebeurt in samenwerking met het LUX-festival. “Al van het eerste jaar dat het LUX-festival in Rollegem startte, was Villa iMagina al een partner en verzorgden we kinderanimatie“, vertelt Joep Derie, coördinator van Villa iMagina. Normaal zou Villa iMagina dit weekend voor de vierde keer opnieuw naar LUX komen, maar door de coronamaatregelen moest het festival afgelast worden en komt er een meer digitale versie. “We zouden dit jaar rond het thema ‘bouwen’ werken en zouden metselen en timmeren”, stelt Joep.

Vier caravans

“Toen we voor een alternatieve versie van LUX moesten kijken, hadden we contact met Joep”, vertelt Axel Vandenheede van LUX. Joep pikt in dat er vier speciale zintuiglijke caravans het hele jaar door in de uitleendienst zitten. “Wij brengen ze ter plaatse bij de instanties of bij de gezinnen of ze worden afgehaald. Door corona lag echter alles stil.”

Er werd gekeken of de caravans niet gratis konden ingezet worden voor kinderen uit de jeugdhulp of kinderen met een beperking, dit in het kader van LUX. Er zijn vier caravans met elk een ander thema. De eerste caravans werden woensdag al ter plaatse gebracht bij CKG Don Bosco, waar kinderen van 0 tot 12 jaar, die tijdelijk niet thuis terecht kunnen, verblijven in het kader van jeugdhulp. “Wij kozen voor de caravans met thema Jungle en voor de caravan ‘Radio Gaga'”, aldus directeur Dieter Rigole.

Muziek aanvragen

In de junglecaravan wordt met jungledieren en muziek de zomerse sfeer gecreëerd. Ze is aangevuld met wat verkleedkledij. Bij ‘Radio Gaga’ kan muziek aangevraagd worden door de kinderen. “Op andere momenten kan die caravan ook aangevuld worden met muziekinstrumenten”, legt Joep uit. De andere caravans die ingezet worden zijn een fluo caravan met zwart-wit bekleding, blacklights en oplichtende fluorescerende dieren en vloeistoffen en de ballenbadcaravan. Na elk gebruik wordt de caravan ontsmet door de gebruiker en ook door de mensen van Villa iMagina zelf. “We respecteren tussen elk gebruik nog eens 72 uur dat de caravan niet gebruikt wordt”, vertelt Joep. De caravans gaan de komende drie weken gratis naar drie voorzieningen zoals CKG Don Bosco, de Zonnebloem en de Korbeel en naar vijf gezinnen met kinderen met een beperking.

Filmpjes

Villa iMagina zorgde voor de LUX-editie van zaterdag samen met leerlingen zorgplekleren en jeugd- en gehandicaptenzorg voor filmpjes die op de website van LUX gelanceerd worden. Er zijn filmpjes met mopjes, verhaaltjes, knutselwerkjes en dansjes. Ook de Stroom (de vzw die dit jaar het gekozen goede doel zou zijn) en Athena, die zaterdag ook zou meewerken aan LUX, sturen filmpjes in. “Zaterdag laten we verschillende dj’s los op onze Facebookpagina en voor ‘s avonds verkochten we 315 barbecuepakketten om LUX in den hof te vieren. Zowel muziek, kinderanimatie en food zullen aanwezig zijn”, besluit Axel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier