Villa Gratia Quies in Oostende voorlopig van de sloophamer gered

Villa Gratia Quies in de Rogierlaan.© GLO
Villa Gratia Quies in de Rogierlaan.© GLO
Redactie KW

In 2019 keurde het toen pas aangestelde schepencollege de sloop van de villa Gratia Quies in de Rogierlaan goed. In de plaats zou er een appartementsgebouw komen. Erfgoedvereniging Dement diende beroep in bij de Deputatie van West-Vlaanderen. Nu staat het pand opnieuw te koop.

Sinds maart 2008 ijvert Dement Oostende al voor het behoud van de villa Gratia Quies in de Rogierlaan. “Dit is een architecturaal uitzonderlijk erfgoedpand, gelegen op de hoek van de Rogierlaan en het straatsegment van de E. Beernaertstraat dat tal van beschermde monumenten telt”, klinkt het bij de erfgoedvereniging. Het pand werd in werd in 1924 verbouwd naar een ontwerp van architect Daniels uit Oostende, met een uniek neo-roccoco uitzicht.

Onwettige vergunning

Begin 2019 leverde het stadsbestuur een sloopvergunning af voor dit gebouw. Dement diende beroep in bij de Deputatie van West-Vlaanderen. ” Na de Deputatie oordeelt ook de Raad voor Vergunningsbetwistingen dat de stad Oostende alweer een onwettige sloopvergunning voor een erfgoedpand heeft afgeleverd. De Raad heeft op 12 november het beroep van de bouwpromotor afgewezen, en geoordeeld dat de Deputatie terecht het beroep van Dement Oostende gegrond heeft verklaard. De bouwpromotor heeft de villa Gratia Quies ondertussen te koop gezet. Hopelijk wordt het pand gered door een erfgoedliefhebber die dit pareltje opnieuw in ere herstelt.”

“Na het Hotel du Louvre is de villa Gratia Quies al het tweede erfgoedpand dat in korte tijd alweer van de sloop gered wordt. Aan de stad Oostende nu om te weerstaan aan de druk van de bouwpromotoren en eindelijk een erfgoedbeleid, die naam waardig, te voeren”, geeft Dement nog mee.

Mogelijkheden

Bevoegd schepen Kurt Claeys (Open VLD) laat in het midden of hij de redding van villa Gratia Quies een goede zaak vindt. “Als er iemand bereid is om te investeren en de villa te renoveren, dan is dat uiteraard alleen maar toe te juichen”, zegt hij. “Aan de andere kant is de vraag of dat realistisch is. Indien ja, fantastisch natuurlijk. Het is ook interessant om te zien wat de mogelijkheden zijn. Een gebouw hoeft natuurlijk niet per definitie gesloopt te worden.”

“Momenteel zijn we volop aan werk aan de RUP Erfgoed. We zullen ons hierbij niet enkel meer focussen op de zogenaamde ‘solitairen’, maar kijken naar de erfgoedwaarde van het geheel: een rij woningen, een straat… De RUP zal vermoedelijk binnen een jaar klaar zijn.”

Voor de geïnteresseerden: de te renoveren villa staat te koop voor 360.000 euro bij Agence Eeckhout. (GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.