Vijfvoudig wereldkampioen Ian Lodens steekt handen uit de mouwen in coronatijden

Ian Lodens: "Ik kreeg de kans om bij slagerij Huyze Allemeersch op het Gemeenteplein aan de slag te gaan. Broodnodig want in het najaar wachten een pak internationale tornooien en die verplaatsingen kosten veel geld. (foto DM)
Redactie KW

Amper trainingsmogelijkheden, een ontregeld schema, geen wedstrijden, financiële gevolgen, afstandsonderwijs …. Hoe gaat een topsporter-student daar in deze barre coronatijden mentaal mee om? “Het is lastig maar het lukt”, weet vijfvoudig wereldkampioen Ju Jitsu Ian Lodens (21). “Om te trainen zoek ik naar creatieve oplossingen. Dankzij mijn werk bij slagerij Huyze Allemeersch blijft de financiële impact beperkt. Alleen… ben ik niet echt een super afstandsstudent!”

Op gouden medaillejacht in Parijs en Zwitserland. Wie zou daar niet voor tekenen? Zeker als je al jarenlang een vast abonnement hebt op Europese en wereldtitels. Voor Ian Lodens smaakt de verplichte sportieve quarantaine dan ook extra zuur. “Normaal zou ik volgend weekend naar Zwitserland reizen voor het EK karate. Over twee weken stond in Parijs een Grand Slamwedstrijd Ju Jitsu op het programma”, weet de tweevoudige Knokse Sportman van het Jaar die zijn trainingsprogramma’s radicaal moest aanpassen. “In normale tijden train ik driemaal per week met de nationale Ju Jitsu-ploeg in Zwijndrecht of Wilrijk. Met de nationale karateploeg verzamelen we wekelijks enkele keren in Brussel. Alles is er perfect in orde.”

Twee uur per dag trainen

Ondertussen zijn alle trainingen op hoog niveau van de nationale gevechtssport elite afgelast. “We moeten ons aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Dat betekent dat ik op zoek moest naar creatieve oplossingen. Dagelijks werk ik een serieuze looptraining af. Maar voor het trainen van kracht en technieken is het thuis behelpen. Ik probeer dagelijks twee uur bezig te zijn. Dat is minder dan de helft van mijn trainingswerk in normale tijden. De federatie maakt ondertussen werk van een online platform maar voorlopig is het nog even wachten op hun eerste video”, aldus Ian Lodens die als meervoudig Ju Jitsu kampioen allesbehalve rijkelijk betaald wordt.

“Medailles, daar draait het in onze sport om. Prijzengeld bestaat niet. Van onze sport leven is onmogelijk. Gelukkig zorgt sponsoring voor een broodnodig zakcentje. Daarom is het verschrikkelijk jammer dat er vorige maand door de coronacrisis een dikke streep getrokken werd door een eetfestijn dat we voor honderd man zouden organiseren. Dat betekent een verlies van meer dan 2.000 euro. Voor ons is dat heel veel geld”, weet Ian Lodens die er niet tegenop ziet om zelf de handen uit de mouwen te steken.

“Ik deed al een vakantiejob bij slagerij Huyze Allemeersch op het Gemeenteplein. “Toen de school begin maart de deuren sloot, kreeg ik de kans om hier aan de slag te gaan. Broodnodig want in het najaar wachten een pak internationale tornooien en de verplaatsingen kosten veel geld”, aldus Ian Lodens die in de slagerij de klanten nu dagelijks helpt.

Geen superstudent

“De klanten zijn een stuk afstandelijker, wat ik begrijp. Maar er zijn nog altijd mensen die hun voeten vegen aan de onderlinge afstand van anderhalve meter. Als je hen daar op wijst, volgt soms een niet zo leuke reactie”, weet Ian die voorlopig nog een ander zorgenkindje heeft: zijn studies: sport en beweging bij hogeschool Howest.

“We kregen vorige week te horen dat er tot op het eind van het schooljaar nog enkel afstandsonderwijs wordt gegeven. Dat wordt allesbehalve makkelijk want ik ben geen superstudent…. Door al de sportieve afspraken die verschoven worden, wordt het straks moeilijk plannen. Trainen, werken en tussendoor studeren…” (Dirk Meulders)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier