Vijftien verjaardagskaarsjes voor De Lindebloesem

Caroline De Bouvere, Laura Villa en Vanessa Crombez vangen iedere dag een 17-tal kindjes op in De Kinderbloesem. Ze doen dat al 15 jaar lang. © Davy Coghe
Redactie KW

Kinderopvang de Lindebloesem aan de Brieversweg bestaat 15 jaar en dat wordt vandaag, vrijdag 18 oktober, gevierd in de schoolgebouwen van de Linde. Volgens initiatiefneemster Vanessa Crombez kwamen meer dan 220 kinderen de voorbije jaren naar de opvang.

Achteraan de gemeenschapsschool De Linde, die na de herfstvakantie van naam verandert, is kinderopvang De Lindebloesem te vinden, na 15 jaar een begrip in Sint-Kruis. Ze vangen er kindjes op van drie à vier maanden tot aan 2,5 à 3 jaar wanneer ze naar school mogen.

“Ik heb 15 jaar geleden die vraag gekregen of ik geen interesse had om te starten met een kinderopvang. Toen heb ik contact opgenomen met een andere mama en heb ik besloten om de uitdaging aan te gaan”, vertelt Vanessa Crombez. “We staan hier dagelijks met drie vrouwen klaar voor de kindjes: Caroline De Bouvere, Laura Villa en ikzelf. Dagelijks mogen wij 17 kindjes opvangen. Wij willen met ons drie tijd maken voor de kinderen zodat wij ook eens met hen kunnen spelen of knutselen.”

Los van de school

“De gebruikers van de kinderopvang zijn niet allemaal ouders met leerlingen op deze school. Ze komen voornamelijk uit Assebroek, Sint-Kruis, Moerkerke, Sijsele en Damme.”

“De eerste kindjes komen hier aan om 7 uur ‘s morgens terwijl de laatste pas om 18 uur vertrekken”, vertelt Vanessa Crombez van de Lindebloesem. “We staan eigenlijk los van de school. We huren enkel een gedeelte van het gebouw voor onze opvang. Vaak denken mensen dat ook wij een link hebben met het GO! onderwijs maar dat klopt niet. Er is natuurlijk wel een samenwerking met de school.”

“De locatie is uniek en centraal gelegen. Voor mensen die van Moerkerke of Sijsele komen, ligt de opvang op hun weg als ze in Brugge werken. De openingsuren zijn ook ruim zodat het voor alle ouders haalbaar is. Het zijn voor ons lange dagen. Ze moeten ons ‘s avonds niet wiegen om slaap te vatten”, lacht Vanessa.

“Bij mooi weer gaan we zoveel mogelijk buiten met de kindjes. Vroeger zorgden we zelf voor de bereiding van de maaltijden maar nu laten wij dagelijks vers leveren zodat wij nog meer tijd hebben voor de kinderen.”

Alleen blije gezichtjes

“Bij een kinderopvang komt ook heel wat papierwerk kijken gaande van bestellingen, facturatie, boekhouding,…Maar wij kunnen de ouders verzekeren dat de kindjes dagelijks hun vitamientjes binnen hebben. In die vijftien jaar hebben wij alleen maar blije gezichtjes gezien. Het doet telkens opnieuw deugd als je ziet dat de kindjes graag naar de kinderopvang komen.”

“We zorgen voor een huiselijke sfeer waarbij ze over de middag ook nog een dutje kunnen doen na het middagmaal. Anderen spelen dan verder in een hoekje. Het is vaak leuk om ze allemaal samen bezig te zien. Wat ik ook echt leuk vind, zijn de communiekaartjes die we krijgen als ze hier al jaren weg zijn en ze hun communie gedaan hebben. Die krijgen allemaal een plaatsje aan ons prikbord”, besluit Vanessa Crombez van De Lindebloesem. (Stefaan Reuse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier