Vijftien migranten brengen ‘Orakel’: “Vertrekken vanuit hun ervaringen”

Qianjing Cui, Sophie Cocheteux-Depraeter en componist Jean Pierre Bouchard-Rees. © DJW
Redactie KW

Vzw Celestial Mekaniks, de migrantengroep van theaterspelers en toneelkunstenaars die Sophie Cocheteux-Depraetere uit Beveren-Leie heeft opgericht, krijgt van de stad Waregem steun voor de tweede productie, Orakel.

Die voorstelling staat op dinsdag 28 mei om 20 uur in cultuurcentrum De Schakel op het programma. De dag nadien, woensdag 29 mei, is er een opvoering om 20 uur in het Kortrijkse Arenatheater. Met dit project wil Sophie Cocheteux-Depraetere de kans bieden aan haar acteurs om Nederlands te leren spreken zodat ze zich beter kunnen integreren. Zelf kan zij al aardig overweg met onze taal.

Orakel is de tweede productie van de vzw”, licht Sophie Cocheteux-Depraetere toe. “Zelf voer ik de regie terwijl Barbara Van Praet de dramaturgie voor haar rekening neemt. Met vijftien migranten die Nederlands aan het leren zijn, brengen wij een reeks volksverhalen, mythen en legenden uit Azië, Afrika, Europa, Amerika. Heel internationaal, dus. Zij maken deel uit van het cultureel erfgoed van de gemeenschappen en volksgroepen waarover het gaat, een beetje eigenlijk zoals het binnen onze groep werkt. Negen maanden lang kregen de spelers van Celestial Mekaniks professionele begeleiding van wereldkunstenaars. En speciaal voor Orakel werd een compleet nieuw stuk geschreven. Hetzelfde geldt voor de muziek. Wij konden ook rekenen op de hulp van een ontwerpster van de Vlaamse Opera die voor ons gezelschap de kostuums bedacht en ontwierp.”

Vorig jaar kon de vzw met de eerste productie Ezelsbrug al een mooi publiek warm maken voor het migrantenproject. Met Orakel zal dat niet anders zijn, ook al omdat het stuk op cultureel vlak heel breed gaat. De spelersgroep zelf bestaat uit Abdelfattah Oidi (Marokko), Anastasia Galvita (Rusland), Angelina Balkaen ( Oekraïne), Benedicto Gonzalez Aréveto (Chili), Gladys Ongeri (Kenia), Harold Daniels (Ghana), Hermine Araqelyan (Armenië), Jeverton Ledo (Brazilië), John Lester Aguila (Filipijnen), Joy Liano (Filipijnen), Mohammed Shahada (Syrië), Nadya Kamil (Marokko), Owen McEldowney (Ierland), Sinan Azzouz (Syrië) en Qianjing Cui (China).

Artistiek ontplooien

Sophie Cocheteux-Depraetere: “De groep spelers kan zich zo artistiek ontplooien. Voor dit toneelstuk vertrekken we vanuit de ervaringen van de acteurs zelf op een welbekende plaats: het administratief centrum. De bureaucratie is een labyrint dat niemand begrijpt. Maar de ambtenaar aan het loket wijst de weg. Een woord, een vraag of een formulier geeft aanleiding tot een ontroerend of hilarisch verhaal uit het leven van mensen, wezens van vlees en bloed, van overal en alle tijden. De terugkeer naar hun roots is essentieel om de huidige werkelijkheid te kunnen vatten.”

Intussen vonden in Gent al twee opvoeringen plaats: bij de Vieze Gasten en in de Minard.

Misschien volgen de komende maanden nog andere theaterzalen of andere steden en gemeenten die kennis willen maken met het speelse migrantentheater van Sophie, die al twee jaar in de Waregemse deelgemeente Beveren-Leie woont. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier