Vijftien mensen met dementie tonen hun werk in ‘Galerie vergeet me nie’

Yvonne mocht het lint doorknippen. © TV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vrijdagnamiddag opende ‘Galerie Vergeet Me Nie’ zijn deuren in ‘Residentie Budalys’ van de Zorggroep H. Hart te Kortrijk. Vijftien mensen met dementie tonen er tot en met 25 juni hun werk rond ‘Kunst en dementie’.

De tentoonstelling ‘Vergeet me nie’ kwam tot stand in een nauwe samenwerking tussen Emma Verslyppe, Steffi Willemyns en Jari De Jaeger, drie ergotherapiestudenten van Howest Kortrijk, en de Zorggroep H. Hart te Kortrijk. De noemer alludeert op de gelijknamige bloem. “Met deze kunsttentoonstelling willen we tonen dat dementie meer is dan de welgekende ziekte en dat personen met dementie nog steeds dezelfde geliefde is met dezelfde waarden en talenten“, zegt ergotherapeut en projectleider Vanessa De Latter.

Vijftien mensen met dementie tonen hun werk in 'Galerie vergeet me nie'

Het centrale thema van de tentoonstelling is kunst en dementie. “We hebben samen met de bewoners hun bedenkingen rond ouder worden en dementie genoteerd, en samen hun ontwerpen bedacht. De mensen met dementie in de spotlights zetten is de rode draad doorheen het verhaal van de tentoonstelling“, duidt Jari De Jaeger. “We hebben verscheidene schilderijen met vergeet-me-nietjes gemaakt. Tijdens onze gesprekken kwam het veel aan bod dat een van de moeilijkste dingen van ouder worden is dat je veel mensen moet loslaten“, zeggen bewoners Pater Paul C., Georgette D. en Frans V. “Met hen werken gaf ons een goed gevoel. We leerden al veel praktijk op onze school, maar dit is realiteit”, zegt Steffi. “Ze zijn zo trots op hun werk. Velen hebben elkaar geholpen. Het is een plezier hen te zien als ze het aan de familie tonen”, aldus Emma.

Vijftien mensen met dementie tonen hun werk in 'Galerie vergeet me nie'

“Zij hebben het gedaan, wij hebben geholpen. Het is hun mooi werk, echt om trots op te zijn”, vult Jari aan. “Het is zo belangrijk dat mensen met dementie nog kunnen tonen waartoe ze nog in staat zijn“, aldus de drie studenten. “Schilderen kan ik niet zo goed, maar breien wel”, glundert Yvonne.

Vijftien mensen met dementie tonen hun werk in 'Galerie vergeet me nie'

De vijf zusters die in het Zorgcentrum H. Hart wonen en werken zijn gelukkig met de gang van zaken. “We genieten van de mooie tentoonstelling en de receptie”, zeggen ze. De tentoonstelling is nog tot en met 25 juni te zien in Zorgcentrum H. Hart aan de Budastraat 30.

https://www.youtube.com/watch?v=AAXzjZt8x-g

(Foto’s en video TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.