Vijfjarige stadsbib viert feest op Boekenplein

Eva Vanackere met een tasje, boekjes en speelgoedjes voor kindjes van zes maanden en vijftien maanden. © DJW
Redactie KW

De nieuwe stadsbibliotheek opende begin oktober 2016 op het Boekenplein zijn deuren en viert deze vijfde verjaardag zaterdag 2 oktober met allerlei activiteiten op het Boekenplein hoek Zuiderlaan en Holstraat. Tegelijk vindt dit weekend vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober de jaarlijkse verkoop van afgeschreven boeken plaats in Biblab.

De stadsbib, inclusief de twee filialen in Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, heeft op basis van de cijfers vorig jaar in totaal 206.400 titels in huis, waarvan 158.095 boeken en 48.305 materialen, zoals cd’s en dvd’s. Zoals overal in alle Vlaamse bibliotheken worden zeker het jongste decennium heel wat minder cd’s ontleend dan voorheen het geval was. Dat heeft alles te maken met het gemak waarmee Spotify en andere streamingdiensten voor iedereen alle muziek vlot bereikbaar maken. Vandaar dat de Waregemse bib samen met alle andere bibs op Vlaams niveau op zoek naar oplossingen. De vraag is: moeten zij nog altijd cd’s blijven aankopen of is het tijd voor iets anders waarbij meer ruimte wordt gecreëerd voor even kwalitatieve alternatieven? Dat moet de toekomst uitmaken.

Intussen is in de Waregemse stadsbib dit weekend feest. De vijfde verjaardag wordt zaterdag 2 oktober flink in de verf gezet met heel wat activiteiten op het Boekenplein. “Zaterdag staat er een paardjesmolen voor de kinderen”, vertelt Eva Vanackere van de Jeugdafdeling. Er is ook een workshop raamtekenen. En voor een hapje en een drankje moet je bij de foodtruck zijn. Daarnaast worden er muziekjes gedraaid, onder andere om onze collectie elpees in de kijker te zetten, want voor vinyl is er zeker belangstelling. Dit weekend, op 1 en 2 oktober, is er ook onze jaarlijkse boekenverkoop. Voor een boek of een strip betaal je 50 eurocent per stuk of titel, voor een prentenboek en een tijdschrift 10 eurocent per stuk. Daarvoor moet je wel in Biblab zijn, de vroegere bibliotheek.”

breed publiek bereiken

Belangrijk om weten is dat de bib al jaren alle mogelijke trends volgt of er zelfs op anticipeert om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Een mooi voorbeeld is het sinds november vorig jaar opgestarte initiatief voor baby’s en kleuters, in samenwerking met twee kinderdagverblijven in Waregem. “Voor kindjes van zes maanden hebben wij een tasje waarin twee boekjes steken. Voor kleuters van vijftien maanden is er eveneens een tasje plus een kaartje waarmee je kan kennismaken met de stadsbibliotheek”, besluit Eva Vanackere. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier