Vijfde Splinters goes light: muziek en theater in Vlaspark en tuin pastoriewoning

Op de foto herkennen we van links naar rechts: Famke Struyve, Laura Bernolet en Nele Monserez van het kunstenfestival Splinters die dit jaar grotendeels zich afspeelt in het Vlaspark en de tuin van de pastoriewoning. © BRU
Redactie KW

Hoewel heel wat organisatoren dit jaar hun geplande editie met een jaartje opschuiven, denkt het gratis kunstenfestival Splinters daar niet aan en pakken de organisatoren op 26 september uit met Splinters Light.

Elk jaar opnieuw weet het gratis kunstenfestival Splinters zijn bezoekers te verrassen. Vorig jaar nog werd het festival geopend met een kunstenstoet als knipoog naar de teloorgegane Ezelsstoet. Dit jaar is Splinters toe aan zijn vijfde editie en wordt het festival meteen een van de weinige jaarlijkse evenementen die zullen plaatsvinden op Kuurnse bodem.

De grootse plannen waarmee de organisatie dit jaar wilde uitpakken werden ondertussen reeds opgeborgen wegens corona, maar zijn zeker niet verloren, aldus Famke Struyve, Laura Bernolet en Nele Monserez van het kunstenfestival Splinters. “Tot zesmaal toe werd het programma al aangepast”, weet Famke Struyve.

Andere locaties

“Na een twintigtal onlinevergaderingen werd afgelopen woensdag nog een laatste maal fysiek vergaderd in de Sint-Pieterszaal over het programma. Een ding is echter zeker, ook voor deze editie blijft de toegang tot Splinters gratis, ondanks de extra veiligheidsmaatregelen die we dienen in acht te nemen om ons festival coronaveilig te maken. We verhuizen dit jaar ook opnieuw van locatie en ruilen Site Sabbe in voor het Vlaspark en de tuin van de pastoriewoning.”

Ook de lighteditie van Splinters blijft gratis

Aanvankelijk zou ook beeldende kunst worden getoond in de pastoriewoning, maar daar zijn de organistoren al vanaf gestapt. Ze bekijken nu samen met de kunstenaars of de expositie in de openlucht zou kunnen plaatsvinden. “Toen we midden maart plotseling in lockdown gingen met ons land, dachten we eerst met de mensen achter Splinters: ‘dat waait wel over en tegen september is alles wel voorbij.’ Naarmate de maanden vorderden, drong het echter meer en meer tot ons door dat onze plannen niet haalbaar waren en we dringend op zoek moesten gaan naar een ander programma. Gelukkig is iedereen binnen ons 14-koppig team die zorgt voor de planning van Splinters supergemotiveerd om een zo gevarieerd mogelijk programma te brengen dat binnen de coronaregelgeving past.”

Reserveren

Wie Splinters wil bijwonen dit jaar zal echter snel moeten zijn gezien tot op heden slechts 200 plaatsen beschikbaar zijn. Enkel wie reserveert, zal het kunstenfestivalterrein op kunnen. “Onze Facebookpagina nauwlettend in de gaten houden is de boodschap aangezien alle info daarop zal verschijnen”, gaat Famke verder. “Voorgaande edities hadden we steeds gesteld dat we het kleinschaliger zouden gaan aanpakken, maar als puntje bij paaltje kwam werd Splinters steeds maar groter. Het coronavirus dwingt ons er nu echter toe om wat gas terug te nemen en in een kleinschaliger aanbod te voorzien. Ook het terugschroeven van de Vlaamse subsidies in de cultuursector was voor ons een flinke streep door de rekening. Gelukkig krijgt ons kunstenfestival de volledige medewerking van de gemeente Kuurne, waarvoor dank. Nu reeds kan ik al verklappen dat er in het Vlaspark een podium komt waarop zowel muziekoptredens als theater zal gebracht worden. Net zoals elke editie voorzien wij ook in een bar, maar zorgen we, conform de richtlijnen, voor bediening aan tafel. Onze fietsbergplaatsen en toiletten zullen eveneens aan alle opgelegde regels voldoen.”

Enkele namen die dit jaar op de affiche van Splinters Light staan zijn Dries Heyneman (comedy), Transistor Cake (elektronische muziek) en Budget Trash (psychedelische rock). (BRU)

Info: www.facebook.com/splinterskuurne.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.