Vijfde Ganzenhofkrieretocht wordt Cycling Vlaanderen Classic: “Ons verhaal is echt uniek”

© JS
Redactie KW

De vijfde Ganzenhofkrieretocht, een samenwerking tussen Groep Ubuntu x 8K en de Otegemse mountainbikeclub de Krierecrossers, is er een met een feestelijk cachet, want dit jaar krijgt het evenement de eretitel Cycling Vlaanderen Classic opgeplakt.

Door Jan Steenhoudt

De vijfde editie van de Ganzenhofkrieretocht, die plaatsvindt op zaterdag 6 en zondag 7 juli, biedt de potentiële deelnemers een brede waaier aan mogelijkheden aan: vijf hoofdzakelijk onverharde mountainbiketrajecten, vier cyclo- en twee familietochten. De historische Voldershoeve in Kerkhove vormt dit jaar opnieuw het decor van de bevoorrading. In aanloop naar, tijdens en na de Ganzenhofkrierentocht zet de organisatie ook in 2019 in op de maximale participatie van mensen met een beperking.

hechte samenwerking

“Het feit dat dit evenement georganiseerd wordt met en door mensen met een beperking, maakt dit verhaal zo uniek”, vindt Anthony Dewaele, persverantwoordelijke van Ubuntu x 8K. “Dit vertaalt zich in de hechte samenwerking tussen de Bioboerderij Het Ganzenhof, een afdeling van Ubuntu x 8K, en de Otegemse mountainbikeclub de Krierecrossers.”

“Op het fietsevenement staan deze mensen met een kwetsbaarheid mee in voor de praktische organisatie: ze helpen in de bar, op de fietsparking en in de bevoorradingszone. In die bevoorradingszone kunnen de deelnemers hun energiepeil wat opkrikken met biovoedsel, dat deels in Het Ganzenhof werd gekweekt door de mensen van Ubuntu. Of er ook Biobier zal zijn? Zeker, maar enkel na de tocht”, zegt Dewaele met een knipoog. “Alcohol drinken tijdens een inspanning is niet echt aangeraden.”

Feeststemming

“Met de Krierecrossers staan wij dan weer in voor de organisatie van het parcours en de fietsparking”, vult Eddie Desloovere, voorzitter van de Krierecrossers, aan. “Dat de Ganzenhofkrieretocht start en eindigt in Het Ganzenhof, is een zegen voor het evenement, want hierdoor kunnen de mensen nog wat blijven om na te praten. Er zijn weinig mountainbiketochten die gepaard gaan met een dergelijke gezellige feeststemming. Dit is al de vijfde samenwerking met Het Ganzenhof, en ik moet zeggen: dat smaakt naar meer!”

De eerste editie van de Ganzenhofkrieretocht vond plaats in 2015. Toen namen er zo’n 1.500 mensen deel. Sindsdien stijgt het aantal deelnemers ieder jaar gestaag. In 2018 deden er zo’n 2.200 fietsers en mountainbikers mee aan de tocht.

“Wij denken dat het aantal deelnemers dit jaar nog wat hoger zal liggen”, is Dewaele hoopvol. “Daar is veel kans toe, aangezien we in 2019 een Cycling Vlaanderen Classic zijn geworden. Elk jaar kiest de Vlaamse wielerbond vijftien unieke wielertochten uit, die zij daarna het hele wielerseizoen door promoot, en in 2019 zijn wij een van de uitverkorenen. Cycling Vlaanderen komt ook deels tussen voor het financiële luik, al blijft dat beperkt tot een sponsoring van de bevoorrading.”

Ook dit jaar haalde de Ganzenhofkrierentocht heel wat sponsors binnen. Op de persvoorstelling en sponsorreceptie op de binnenplein van Het Ganzenhof was het dan ook over de koppen lopen. Ook hoofdsponsor Fietsen Defresne, die zich heel enthousiast toonde over het initiatief, was er bij. “Uiteraard zijn wij zeer vereerd om zulk evenement te mogen sponsoren. Het is een prachtig initiatief”, aldus Ben Defresne van Fietsen Defresne.

Tickets

Ook Lut Deseyn, burgemeester van Avelgem, was zeer lovend over de Ganzenhofkrieretocht. “Het is de vijfde keer dat dit evenement georganiseerd wordt. Dat op zich vind ik echt al top. Ook het feit dat er mensen met een beperking bij betrokken worden, is super. Of ik zelf ook op de fiets te bewonderen zal zijn? Zeker, ik ben een trouwe deelnemer van de familiefietstocht!”

Tickets voor de Ganzenhofkrieretocht zijn tot 6 juli te verkrijgen in het Ganzenhof in Avelgem. De opbrengst van het evenement gaat integraal naar de twee organiserende actoren. Ubuntu x 8K zal met de winst investeren in sociale projecten, terwijl de Krierecrossers de opbrengst voor hun dagelijkse werking gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier