Vijfde editie van Congo Aan Zee zet band met Congo in de kijker

Organisatoren Michel Kiyombo, Sofie Cloet en zoontje Moyi. © (Foto GLO)
Gillian Lowyck

Op zaterdag 11 september vindt in De Grote Post en Kaap de vijfde editie plaats van Congo Aan Zee. Op het programma een debat, lezing, film en een concert. Congo staat telkens centraal en met het festival wil de organisatie de band van het land met Oostende in de kijker zetten.

Congo Aan Zee is een organisatie van Human Sense Project. “Vorig jaar kon het festival om bekende redenen jammer genoeg niet doorgaan”, vertelt Sofie Cloet. “Gelukkig kunnen we dit jaar onze vijfde editie organiseren. Met Congo Aan Zee willen we de Congolese aanwezigheid in Oostende in de kijker zetten. Tot nu toe hebben we een klein maar fijn publiek, maar we hopen dat we met onze programmatie dit jaar een breder publiek kunnen aantrekken. We willen mensen die niet overtuigd zijn van een diverse samenleving, op een laagdrempelige manier laten kennismaken. Ook de dekolonisatie komt aan bod.”

Lezing, debat en film

Op het programma dit jaar geen dans, maar wel een lezing van Herlinde Leyssens over Kongokorset, haar historische debuutroman over de eerste vrouw die Kongo Vrijstaat doorkruiste. Er is ook een debat over diversiteit en dekolonisering, met schepen Silke Beirens, Jihad van Puymbrouck (vooraf opgenomen), Kris Berwouts en verhalen door Mulume Tshitenge. In De Grote Post kan je ook naar de film Binti gaan kijken. De dag wordt afgesloten met een optreden van Leki in Kaap.

“Wij zijn niet ongevoelig voor de gevolgen van de klimaatopwarming, dus gaan de opbrengsten van het festival volledig naar een herbebossingsproject in Congo”, zegt Sofie Cloet nog. Congo Aan Zee wordt georganiseerd met de steun van stad Oostende, provincie West-Vlaanderen, 11.11.11, Willemsfonds Oostende, Literatuur Vlaanderen.

Tickets zijn te verkrijgen via uit@oostende.be en meer info via humanssenseproject.wordpress.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier