Vijf West-Vlaamse culinaire vernieuwers in de prijzen

De groentepatés "De Beauvoorder' uit Veurne wonen de Gouden Tavola in de afdeling traiteur. (foto Tavola)
Stefan Vankerkhoven

Vijf West-Vlaamse bedrijven hebben eervolle nominaties voor de ‘Gouden Tavola 2020’ in de wacht gesleept: Frubero uit Gullegem, biobakkerij De Trog uit Ieper, Pili Noten Joka uit Brugge, Bonduelle uit Kortemark en Atelier du Jardin Groentepaté De Beauvoorder uit Veurne. Deze tweejaarlijkse prijs bekroont de beste culinaire vernieuwingen en is gekoppeld aan de gelijknamige vakbeurs die op 15-16-17 maart 2020 in Kortrijk Xpo zal plaatsvinden.

De wedstrijd Gouden Tavola bekroont tweejaarlijks de meest opmerkelijke culinaire vernieuwingen en bepaalt mee wat er morgen op het bord van de consument ligt. De wedstrijd wordt georganiseerd naar aanleiding van Tavola, de vakbeurs voor fijne en verse voeding, die sinds 1982 om de 2 jaar foodprofessionals uit retail, groothandel, speciaalzaken en cateringorganisaties uit meer dan 30 landen verzamelt. Door haar focus op premium food & drinks, de pure productbeleving en haar 500 geselecteerde standhouders uit 20 landen, behoort Tavola tot de mooiste en meest hoogstaande foodbeurzen in Europa.

Vier West-Vlaamse bedrijven behaalden eervolle nominaties. Atelier du Jardin Groentepaté De Beauvoorder uit Veurne won de ‘Gouden Tavola’ in de categorie traiteur. Dit bedrijf produceert een gamma van plantaardige groentepatés: “Grof van structuur, met pit maar toch voldoende smeuïg om te smeren. Trouw aan de traditie van vakmanschap, bereid met verse ingrediënten en volgens ambachtelijke methodes. Gericht op de flexitariër op zoek naar variatie. Zonder toegevoegde suikers, zonder kunstmatige kleurstoffen of smaakversterkers. Te gebruiken als broodbeleg, als aperitiefsnack, als ingrediënt in een slaatje of pasta…”

Duurzaam

Volgens de jury voldoen de gevriesdroogde groentenpoeders van de firma Frubero uit Gullegem aan een combinatie van concrete behoeftes bij de hedendaagse consument: convenience (makkelijk in gebruik), gezond, clean label, lang houdbaar en ook duurzaam: “Het product is 1 jaar houdbaar, bijgevolg wordt niet zoals in de verse variant voedsel weggegooid. Het is de eerste keer dat gevriesdroogde groentenpoeders in een consumentenverpakking op de Benelux markt worden gecommercialiseerd. Er zijn bovendien tal van toepassingen mogelijk oa. puree, brood en smoothies”

Bio

Biobakkerij Trog uit Ieper vervaardigt biologische croustini’s op basis van uitval van baguettes. De sneetjes geroosterde baguette worden op smaak gebracht met olijfolie en mediterrane kruiden van biologische oorsprong. “Ze zijn 100% bio en verpakt in een FSC hersluitbaar doosje van gerecycleerd karton“, aldus de vakjury.

Meeste vitamines

Alle winnaars van de Gouden Tavola op een rijtje. (foto gf)
Alle winnaars van de Gouden Tavola op een rijtje. (foto gf)

Het Brugse bedrijf Joka, dat Pili noten vervaardigt, kreeg de volgende lovende vermelding: “Dit is meest verrassende noot op de markt met de meest vitamines. De Pilinoten komen van de piliboom en vind je enkel in de Filipijnen aan de meest symmetrische, actieve en wellicht de mooiste vulkaan ter wereld: de Mayon vulkaan. Er zijn slechts 70.000 Pilibomen en ze kunnen niet gekweekt worden in plantages, daardoor komt deze noot in aanmerking voor het “wild certificaat’. De grote vrucht die ongeveer de grootte heeft van een kleine avocado wordt op 25 meter hoogte met de hand geplukt. De steen wordt manueel gekapt om de noot vrij te maken. Door de enorme energie die de noot bevat en de rijkdom aan vitamines, behoort de Pilinoot ook tot de super foods.”

Unieke groente

De firma Bonduelle uit Kortemark heeft volgens de jury een een unieke groente ontwikkeld door peulvruchten en groenten puur samen te voegen tot 1 groente korrel zonder andere toevoegingen buiten water: “Dit product is glutenvrij, vol van eiwitten en koolhydraten en in iedere keuken toe te voegen. Je kan hiermee je creativiteit prikkelen in de keuken door de eindeloos veel mogelijkheden. Van voorgerecht tot dessert, van Franse tot Aziatische keuken. Voor Pépites selecteert Bonduelle de allerbeste groenten en peulvruchten die gedroogd worden, tot meel worden gemalen en vervolgens met water (zonder andere toevoegingen) worden gekneed tot een glutenvrij groentedeeg.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.