Vijf vragen over de Oostendse ziekenhuisfusie
Veel mensen zitten met vragen over fusie van AZ Damiaan en het Henri Serruysziekenhuis. Wat zullen de gevolgen zijn voor het personeel, en vooral: wat zijn de gevolgen voor de patiënt? We legden vijf prangende vragen voor aan burgemeester Bart Tommelein en woordvoerder Kevin Mollet van het AZ Damiaan. Dit zijn hun gemeenschappelijke antwoorden.
1. Zullen er jobs verdwijnen of verandert er iets voor het huidige personeel?
“Iedereen zal zijn/haar job kunnen behouden. Meer zelfs, door het aanbod tweedelijnszorg te optimaliseren en uit te breiden, is het de bedoeling om de tewerkstelling in Oostende te verankeren.”
2. Is dit een privatisering van de campus Henri Serruys?
“AZ Damiaan en het Henri Serruys Ziekenhuis zullen samen een vzw-ziekenhuisvereniging vormen. Dit is één van de rechtsfiguren die de decreetgever heeft voorzien in het Decreet Lokaal Bestuur. Ook in steden als Kortrijk, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout zijn de voorbije jaren sterke eengemaakte ziekenhuizen opgericht in de vorm van een ziekenhuisvereniging. Van ‘privatisering’ is er dus geen sprake. AZ Oostende wordt een neutraal en pluralistisch ziekenhuis. Dat is ook expliciet voorzien in het decreet over vzw-ziekenhuisverenigingen: ‘de vereniging heeft tot doel om eenieder die zich aanmeldt de nodige kwaliteitsverzorging tegen de beste kostprijs geven, met respect voor ideologische, filosofische of godsdienstige overtuiging en ongeacht de inkomens-, vermogens- of verzekerbaarheidstoestand van de betrokkene.’
3. Komen er diensten in Oostende bij of zal AZ Oostende nog evenveel beroep kunnen doen op de gespecialiseerde diensten van AZ Sint-Jan Brugge?
“Dankzij de eenmaking van het zorgaanbod voor Oostende en bij uitbreiding de Oostendse regio kunnen zowel inwoners, tweedeverblijvers als bezoekers rekenen op een uitgebreid en kwalitatief zorgaanbod dichtbij. Deze samenwerking leidt ertoe dat kwalitatieve eerste- en tweedelijnszorg in Oostende kan blijven bestaan, waardoor mensen zich niet hoeven te verplaatsen naar verderop gelegen ziekenhuizen. Zonder de eenmaking van beide ziekenhuizen zouden bepaalde specialisaties uit Oostende verdwijnen en zou patiëntenvervoer naar minder nabijgelegen ziekenhuizen noodzakelijk zijn.”
“De zorgregio Oostende telt bijna 200.000 inwoners. Daarbij komen ook nog eens tienduizenden tweedeverblijvers en jaarlijks 750.000 verblijfstoeristen in Oostende en de buurgemeenten. Wanneer het huidig aantal bedden van AZ Damiaan het Henri Serruys Ziekenhuis samengeteld worden, komt een eengemaakt ziekenhuis uit op 839 bedden. AZ Oostende wordt daarmee het tiende grootste van 63 Vlaamse ziekenhuizen (inclusief revalidatieziekenhuizen). Hiermee zal Oostende, dankzij de gebundelde krachten, een groter eengemaakt ziekenhuis hebben dan in centrumsteden zoals Mechelen, Genk, Sint-Niklaas en Turnhout. Het nastreven van de grootte vormt voor AZ Oostende niet de bedoeling op zich, maar het toont wel aan dat we in het Vlaamse zorglandschap groot genoeg zullen zijn om te kunnen voorzien in een breed, kwalitatief en laagdrempelig zorgaanbod.”
“Sowieso blijft het AZ Sint-Jan onze voorkeurpartner voor supergespecialiseerde – de zogenaamde ‘derdelijnszorg’ – in de toekomst.”
4. Wat is de invloed van de fusie op de tarieven die de patiënten betalen?
“Het nieuwe AZ Oostende zal als missie hebben om betaalbare en laagdrempelige zorg aan te bieden, net zoals beide ziekenhuizen dat vandaag ook al doen. Samenwerken laat toe te optimaliseren en de kostprijs voor de patiënt onder controle te houden. Door in te zetten op een eengemaakt ziekenhuis, willen we zorg betaalbaar houden voor de patiënt.”
5. Wat gebeurt er met het gebouwen van de campus Serruys? Breiden de gebouwen van het AZ Damiaan nog uit?
“Het uitgangspunt van een eengemaakt ziekenhuis is ervoor zorgen dat ons zorgaanbod behouden en zelfs versterkt wordt. Het is daarbij de bedoeling om op beide campussen andere diensten te organiseren. Een materniteit of oncologiedienst zal bijvoorbeeld niet op twee campussen tegelijk te vinden zijn. Wat concreet waar zal gebeuren en hoe we de gebouwen optimaal kunnen gebruiken, zal de toekomst uitwijzen. De focus ligt nu op het realiseren van een kwalitatief zorgaanbod in onze regio en om dat aanbod te spreiden over beide campussen.”
De onrust blijft bij het personeel van het Serruysziekenhuis: lees het hier.
Oostende en Brugge blijven bekvechten over ziekenhuisfusie: lees hier.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier