Vijf vragen aan Dirk Frimout, die op 21 maart zijn 80ste verjaardag viert

Dirk Frimout.© The LIFE Picture Collection via Getty Images
Dirk Frimout.© The LIFE Picture Collection via Getty Images
Redactie KW

Dirk Frimout, ereburger van Poperinge, viert zondag 21 maart zijn tachtigste verjaardag en op woensdag de 29ste verjaardag van zijn lancering in de ruimte.

1.Hoe gaat het met u?

“Wel, ik heb positief getest op het coronavirus, net als mijn vrouw. Hoewel ik me aanvankelijk prima voelde, bleek ik het ook te hebben. Daarna heb ik me enkele dagen niet goed gevoeld, maar het is aan het overgaan. Ik voel me weer goed. Het grootste probleem is dat we niet meer mogen buitengaan.”

2.Hoe viert u uw verjaardag en de verjaardag van uw ruimtereis?

“Door corona dit jaar dus helemaal niet. Voorgaande jaren gingen we steevast eens lekker gaan eten op restaurant, maar nu kan dat niet. Maar ik denk nog iedere dag aan mijn tijd in de ruimte. Ik heb de beelden van de lancering waarschijnlijk meer gezien dan om het even wie, duizenden keren. Telkens als ik ze zie, dan reis ik nog mee en voel ik weer die spanning.”

3.Wat zegt u tegen jongeren die astronaut willen worden?

“Als ze erin geloven, moeten ze er alles voor doen. Ze moeten er ten eerste van overtuigd zijn dat ze de talenten ervoor hebben. Als ze voldoen aan de criteria die opgesteld zijn, dan moeten ze zeker proberen. Het is niet eenvoudig en het duurt lang, maar ze moeten volhouden.”

4.Had u 30 jaar geleden verwacht dat de ruimtevaart anno 2021 verder ging staan?

“Toen we vijftig jaar geleden naar de maan gingen, dachten de wetenschappers dat mensen al tien jaar later op Mars gingen staan. Trump wilde een pluim op zijn hoed spelden zoals Kennedy destijds gedaan heeft en heeft gepusht voor een marsmissie voor 2024 omdat hij dacht dat hij herverkozen zou worden. Het gaat wel goed vooruit de laatste tien jaar, maar ze moeten toegeven dat het moeilijk is.”

5.Houdt u van science-fiction?

“Nee, de werkelijkheid is even sterk als science-fiction. Dat is fantasie. Ik geloof meer in wat er nu allemaal gebeurt.” (TOGH)

Lees ook: Dirk Frimout volgt lancering raket van Elon Musk: “Denk nog elke dag aan mijn tijd in de ruimte”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.