Vijf transmigranten klimmen aan boord in Zeebrugge en komen er ook opnieuw aan land, na 15 dagen…

Het vijftal werd de dag na het vertrek in Zeeburgge aan boord ontdekt. © Davy Coghe
Redactie KW

Vijf transmigranten hebben twee weken vast gezeten op een cargoschip. Ze klommen in de haven van Zeebrugge aan boord van het schip in de hoop naar Groot-Brittannië te geraken. Maar ze werden opgemerkt en werden verplicht om de duur van de volledige reis – die twee weken duurde – aan boord te blijven.

Het vijftal was zich al aan het verheugen op hun aankomst in Groot-Brittannië toen ze er in slaagden om aan boord van een groot cargoschip te geraken in de Zeebrugse haven. Ze hadden zich verscholen in enkele landbouwmachines die verscheept zouden worden. Wellicht lieten ze zich leiden door de naam van het schip – Thames Highway – en gingen ze er van uit dat de volgende tussenstop in Groot-Brittannië zou zijn. Het moeilijkste, namelijk ongemerkt aan boord geraken, hadden ze al achter de rug.

“Verplicht aan boord te blijven”

Maar de vijf keerden letterlijk van een kale reis terug. Want het schip trok richting Scandinavië. En het vijftal werd de dag na het vertrek in Zeebrugge aan boord ontdekt. Maar de kapitein van het schip, dat onder de vlag van de Bahamas vaart, besliste om niet meteen terug te keren. Maar de verstekelingen bij de eerstvolgende haven laten afstappen, mag volgens de wet ook niet. Zij moeten namelijk terug gebracht worden naar de haven waar ze aan boord kropen.

Pech voor de vijf transmigranten, want het schip was vertrokken voor een behoorlijke reis. Op 10 januari vertrok het vanuit Zeebrugge. Via Malmö in Zweden ging het naar Paldiski in Estland en Sint-Petersburg in Rusland. Daarna meerden ze nog aan in Uusikaupunki in Finland en in Bremerhaven en Emden in Duitsland. Uiteindelijk kwam het schip via Sheerness in Groot-Brittannië terug naar Zeebrugge. Maar ook in Groot-Brittannië werden de verstekelingen verplicht om aan boord te blijven. Wellicht werden ze opgesloten om daar ook in de praktijk in te slagen. In elke haven werden ze ook nog eens gecontroleerd. De politie kwam dan onder andere foto’s nemen en kijken of ze niet aan het werk gezet werden op het schip, iets wat namelijk ook verboden is.

Na 15 dagen terug in Zeebrugge

Uiteindelijk meerden ze na een reis van 15 dagen in Zeebrugge aan. De politie stond hen daar dan ook op de kade op te wachten. Het ging om drie mannen uit Eritrea, één Ethiopiër en een man uit Soedan. De eerste vier werden ondertussen al gedagvaard voor het binnen dringen van de haven. (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier