Vijf scholieren in Kortrijk gehandboeid en plat op de grond… door vergeten fietssleuteltje

Een vergeten fietssleuteltje in Kortrijk zorgde even later voor een doortastend optreden van de politie. © Facebook/Saskia Van Nieuwenhove
Redactie KW

Een 13-jarige jongen uit Kortrijk die na schooltijd vrijdagavond besefte dat hij het sleuteltje van zijn fietsslot vergeten was, lag enkele tellen later samen met enkele vrienden geboeid op de grond. Het optreden van de PZ Vlas wordt niet overal even hard gesmaakt.

De politie van Kortrijk heeft zich vrijdagavond wel érg doortastend getoond bij een toevallige interventie. Een scholier van 14 jaar wilde aan de Vlasmarkt zijn gesloten fiets losmaken maar besefte dat hij zijn sleuteltje vergeten was. Daarop haalde hij een schaar uit zijn boekentas en probeerde daarmee het beugelslot alsnog los te krijgen, terwijl zijn vrienden, met wie hij na school eerst nog een pitta was gaan eten, hem stonden op te wachten.

Net op dat moment kwam een patrouille van de PZ Vlas voorbij en die concludeerden dat ze getuige waren van een fietsdiefstal. Een eerste agent snelde op het vijftal af – volgens de jongen toonde hij daarbij zijn wapen – en dwong hen op de knieën. Uiteindelijk moesten ze allemaal op hun buik op de grond gaan liggen, terwijl ze door meerdere agenten in de boeien werden geslagen. Ze werden voor verhoor meegenomen naar het politiekantoor, waar twee van hen zich ook nog volledig moesten uitkleden voor een grondige controle.

“Procedure gevolgd”

Omdat de jongen in kwestie kon aantonen dat het wel degelijk om zijn eigen fiets ging, mochten de vijf jongeren – allemaal tussen de 12 en de 14 jaar – al snel weer beschikken. Korpschef Rino Defoor verdedigt de actie van zijn agenten en zegt dat de in dergelijk geval voorgeschreven procedure werd gevolgd. Hun jonge leeftijd speelt in deze geen rol, vindt hij. “Op dit ogenblik zit er bijvoorbeeld ook een jongen van 15 in de cel voor heel wat fietsdiefstallen”, argumenteert hij.

Het was journaliste Saskia Van Nieuwenhove die dit weekend het beeldmateriaal op haar pagina op Facebook postte. Meteen regende het verontwaardigde reacties.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier