Vijf procent van West-Vlaamse huisartsen is besmet met coronavirus

Net iets minder dan vijf procent van de West-Vlaamse huisartsen is besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van een consortium waar onder meer Domus Medica en het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn aan meewerken. Enkel in Limburg ligt het aantal besmettingen bij de huisartsen hoger.

© Getty Images/Westend61

De barometer ‘covid-19 eerste lijn’ is een initiatief van verschillende academische centra, Sciensano, Domus Medica, Sociëté Scientifique de Médecine Générale, le College de Médecine Génerérale Francophone de Belgique en het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn. Samen met de Vlaamse en de federale overheid brengen zij in sneltempo de druk op de eerstelijnszorg in ons land in kaart om zo eventuele problemen snel te kunnen oplossen.

Verschillende beroepsgroepen

“We hebben al een goed beeld en duidelijke cijfers van de situatie in de ziekenhuizen, maar de impact op de eerstelijnszorg is op dit moment nog te onduidelijk“, zei Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) eerder. Verschillende beroepsgroepen en instanties nemen deel aan het monitoringssysteem: huisartsenpraktijken, de coördinerend en raadgevend artsen (CRA’s) in woonzorgcentra en artsen in triagecentra, maar ook apotheken, thuisverpleegkundigen en vroedvrouwenpraktijken. Op basis van de resultaten wordt ook de individuele beschikbaarheid aan medisch materiaal getoetst.

Elke week worden rapporten opgemaakt op basis van wat de artsen en anders eerstelijnszorgers zelf rapporteren. In de periode van 27 maart tot en met 2 april werkten 1.828 Belgische huisartsenpraktijken, goed voor 4.365 huisartsen, 76 triageposten en 331 CRA’s mee aan het project. Meer dan de helft van die praktijken is gesitueerd in het Vlaamse gewest.

Eén op twintig artsen is besmet

In totaal vielen 227 artsen (4,7 procent van het totaal aantal, red.) uit omwille van ziekte. In Limburg ligt de uitval door het coronavirus het hoogst: 7,4 procent. West-Vlaanderen volgt, samen met Luik, op een weinig benijdenswaardige tweede plek met 4,9 procent besmette huisartsen.

Vijf procent van West-Vlaamse huisartsen is besmet met coronavirus

In totaal gaven zeven op de tien praktijken bij hun laatste registratie aan dat qua belasting alles in orde was. Iets minder dan één op de tien ziet zichzelf in de problemen komen en heeft onmiddellijk hulp nodig. Opvallend daarbij is dat de situatie in de triageposten en bij de artsen in woonzorgcentra beduidend minder goed is dan bij de huisartsen in de gewone praktijken.

Zeker in de woonzorgcentra is de werkdruk door de strijd tegen covid-19 enorm toegenomen. Maar liefst 43 procent van de coördinerend en raadgevende artsen in woonzorgcentra geeft bij de bevraging aan een ‘sterk verhoogde werkdruk’ te ervaren. In bijna zes op de tien gewone huisartsenpraktijken daarentegen zag men de werkdruk verlagen.

Vijf procent van West-Vlaamse huisartsen is besmet met coronavirus

Het volledige weekrapport van het consortium kan je hieronder raadplegen:

Wekelijks-rapport-COVID-19-eerste-lijn-barometer_AangepastNL_final

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.