Vijf leerlingen KTA Brugge preventief geschorst voor racistische chatgroep

© Davy Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Vijf leerlingen van het Brugse KTA, die zich in een besloten Facebookgroep racistisch uitlieten en zelfs spraken over een aanslag op de OKAN-klas van hun school, zijn door de school 10 dagen preventief geschorst. Het parket onderzoekt de zaak, maar zegt dat het wellicht om “stoerdoenerij” gaat.

De bal ging aan het rollen toen een leerling omwille van racistische uitspraken in gesprek moest met de leerlingenbegeleiding. Zo kwam het bestaan van de besloten Facebookgroep ‘Rechtse alliantie van het KTA’ aan het licht, waar vijf leerlingen racistische berichten postten en het zelfs hadden over een aanslag op de OKAN-klas voor anderstaligen, die zo’n 40 leerlingen telt.

De school lichtte daarop meteen het CLB en de politie in. Het Brugse parket onderzoekt de zaak, maar wil er niet over communiceren. De procureur laat wel weten dat het ene zinnetje over een aanslag op de OKAN-klas niet conctreet gemaakt of georganiseerd wordt. Het lijkt dus te gaan om “stoerdoenerij” onder jongeren. Ondertussen werden de vijf leerlingen preventief geschorst door de school. Of de leerlingen voor langere tijd zullen geschorst worden, hangt af van het verdere verloop van het onderzoek. Voorlopig werd niemand gearresteerd of voorgeleid.

“Er waren nooit eerder problemen rond radicalisering”, klinkt het bij de school. “We hebben op school zelfs een vak ‘salsa’, dat staat voor ‘samen leren, samen leven’. We doen dus veel om onze 1.700 leerlingen de nodige waarden bij te brengen. Het gaat hier dan ook om enkelingen. We zijn vooral tevreden dat de leerlingenbegeleiding zo snel in actie geschoten is.”

(SVK/PDV/TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.