Vijf kandidaten dingen naar de titel Tabaksfee

Kandidates tabaksfee: Fauve van der Beke, Lotte Eggermont, Hailey Volckaert en Leni Delbart. Hayley Goemaere kon zich niet vrijmaken voor de groepsfoto. © Luc Vanthuyne
Redactie KW

Op het terras van retroherberg In den Grooten Moriaen wordt komende zondag de nieuwe Tabaksfee verkozen. Er zijn vijf kandidaten: Lotte Eggermont, Hayley Goemaere, Fauve Van der Beke, Hailey Volckaert (allen uit Geluwe) en Leni Delbart (Wervik). Opmerkelijk is alvast dat er dus vier kandidaten in Geluwe wonen. Het is uitkijken wie de opvolger van Tamica Labarque wordt. Ze mocht een jaar langer aanblijven, want door corona was er vorig jaar geen verkiezing.

Het concept is grondig gewijzigd, want op het podium is er geen sigarettenrollen en tabaksnaaien meer. Tijdens de schriftelijke proef wordt de kennis over de actualiteit en Wervik getest. De voorstelling aan de jury gebeurt aan de hand van 20 persoonlijke foto’s. De kandidates moesten vooraf al een zoektocht in het museum tot een goed einde brengen en nemen ook deel aan de zomerzoektocht Het Woord van Wervik. Het tabaksnaaien ging maandagavond door bij tabaksteler Hans Quartier. Er is opnieuw een mooie prijzenpot te winnen. De kandidaten ontvangen een prijzenpakket in Wervikse Kadobonnen.

Er mogen maar vijf personen deelnemen. Zo staat het in het reglement

De toegezegde sponsoring van de lokale handelaars wordt door de stad verdubbeld. De Tabaksfee ging twee jaar geleden naar huis met 1.190 euro, de eerste eredame kreeg 510 euro, de tweede eredame 440 euro. Samen goed voor 2.140 euro, een toch wel heel mooi bedrag. De prijzenpot werd verder aangevuld met enkele leuke naturaprijzen zoals tablets. Sinds het opdoeken van het Oogstfeest, dat telkens op een andere boerderij plaatsvond, kreeg de Tabaksfeeverkiezing vanaf 2016 een andere invulling en locatie. De Tabaksfeeverkiezing is een verwezenlijking van vtbKultuur in samenwerking met de stad Wervik en het Nationaal Tabaksmuseum.

Enige uit Wervik

Leni Delbart (17) is de enige kandidate uit Wervik. Ze woont in de Rapetstraat en is begonnen aan het vijfde jaar voeding en verzorging aan Futura in de Hellestraat. Ze noemt zichzelf zorgzaam, behulpzaam en enthousiast. “Ik dans bij DR Company en ben ook lid van KSA Grensvuur”, klinkt het. “Ik stap over naar de Hernieuwers, de oudste groep. Ik schreef me in door de enthousiaste reactie van tweede eredame Emmy Nolf.”

Fauve Van der Beke (24) is de oudste van het gezelschap. Ze groeide op in Wevelgem en woont samen met haar vriend Maxime Claeys in een nieuwbouw op Stroomkemolen. Aan Spermalie in Brugge en de hogeschool Vives studeerde ze af als bachelor hotelmanagement. Fauve werkte aan de receptie in hotel Mercure in Roeselare. In april begon ze aan een nieuwe job in de financiële sector. “Ik wilde vorig jaar al deelnemen, maar toen kon de verkiezing niet doorgaan”, vertelt Fauve. “Het moet fantastisch zijn om de stad te mogen vertegenwoordigen op evenementen, recepties en bijeenkomsten.” Fauve noemt zichzelf heel sociaal en staat altijd open voor een aangename babbel.

Hayley en Hailey

Hayley Goemaere (16) uit de Jeruzalemstraat is de jongste van de vijf kandidaten. Ze is laatstejaars gezondheids- en welzijnswetenschappen. Op de voorstelling was ze verontschuldigd, want als monitor was ze mee op kamp met Kazou. “Mijn moeder Machteld gaf me een duwtje in de rug om deel te nemen”, vertelt Hayley. “Het wordt ongetwijfeld een zeer leuke ervaring en een manier om nieuwe mensen te leren kennen.”

Hailey Volckaert (16) woont in de Beselarestraat. Aan het Technisch Instituut Immaculata in Ieper begon ze aan het vijfde jaar voeding en verzorging. Hailey noemt zichzelf sociaal en spontaan.

“Mijn hobby’s zijn zumba en de Chiro Speratoker waar ik de stap maak naar de Aspi’s, de oudste afdeling”, vertelt ze. “Zumba doe ik bij Petra Vanwildemeersch, de mama van mijn vriend.” De 18-jarige Lotte Eggermont uit de Kerkhofstraat begint aan Vives Kortrijk een opleiding bachelor verpleegkunde. Ze noemt zichzelf sociaal en gaat graag met mensen om. “Ik ben ook leergierig, sportief en actief, want ik zit niet graag stil.” Lotte staat op de planken bij de koninklijke toneelgilde Onder Ons, doet aan BBB in Ter Linde en gaat af en toe joggen. Alleen of met haar beste vriendin.

Ze Quaffeurz

Terwijl in het naburige Menen door slechts één overgebleven kandidate de verkiezing van de stadsambassadrice (opvolger van de Wieltjesprinses, red) in het water viel, hebben ze in de Tabaksstad meer geluk. “Op een bepaald moment hadden we tien inschrijvingen, maar haakten er twee af”, zegt Dominiek Druart die alle kandidaten thuis bezocht. “Er mogen maar vijf personen deelnemen. Zo staat het in het reglement. Eigenlijk gaan we meer de richting van een stadsambassadrice uit.” Dat er meer interesse is dan de vorige edities heeft blijkbaar zo zijn reden. “Door de pandemie is iedereen blij dat ze weer eens kunnen buitenkomen”, geeft Kris Deronne, deskundige Toerisme, aan.

Alle meisjes vanaf 17 (die het zijn of worden) tot 24 jaar uit Groot-Wervik kregen thuis een postkaartje met de vraag om deel te nemen. Ditmaal zorgen Ze Quaffeurz vanaf 15 uur voor de muzikale ambiance. De kleurrijke, dolle elfkoppige bende brengt blaasmuziek met een hoek af. Tijdens Camping Balokken traden ze zaterdagavond op. Het Nationaal Tabaksmuseum is overigens gratis te bezoeken. De blikvanger in het museum is de tijdelijke dubbeltentoonstelling figuratieve tabakspotten van Antonin Rispal uit Parijs en actuele kunst van zijn dochter Josette. Voor de kinderen is er een springkasteel en museumzoektocht.

De winnaars van de zomerzoektocht Het Woord van Wervik worden om 16 uur bekendgemaakt. De kroning van de nieuwe Tabaksfee is een kwartier later. Nadien volgt het tweede deel van het optreden van de Ze Quaffeurz.

(Erik De Block)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.