Vijf jaar na moord op huisarts blijft geweld tegen dokters toenemen

Huisarts Patrik Roelandt werd vijf jaar geleden vermoord door een patiënt. (archief FM)©Frank Meurisse Foto Frank
Huisarts Patrik Roelandt werd vijf jaar geleden vermoord door een patiënt. (archief FM)©Frank Meurisse Foto Frank
Laurens Kindt

Volgens Domus Medica is het geweld tegen medische zorgverleners de voorbije vijf jaar met dertig procent toegenomen. De belangenvereniging vraagt aan minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om actie te ondernemen.

Vandaag is het exact vijf jaar geleden dat de Izegemse huisarts Patrik Roelandt door een patiënt vermoord werd tijdens een huisbezoek in Ingelmunster. Na de gruwelijke moord op de dokter werd de Patrik Roelandt Anti-Agressie Groep (PRAAG) opgericht, met de bedoeling om het aantal feiten van geweld tegen zorgverleners te doen dalen. Dat lijkt voorlopig niet te lukken. Uit cijfers van Domus Medica blijkt dat er in 2018 234 feiten van agressie tegenover medisch personeel werden vastgesteld, terwijl dat in 2015 nog ‘slechts’ 174 was. Volgens Domus Medica zijn de cijfers nog een onderschatting van het werkelijke aantal omdat artsen door hun drukke bezigheden geen tijd hebben om van elk feit melding te doen.

Nultolerantie

De coronaperiode doet er volgens Domus Medica nog een schepje bovenop. “We staan onder enorme druk om patiënten snel te kunnen laten testen, om alles administratief te verwerken, en moeten vaak ook omgaan met boze patiënten. Op een moment dat we alle handen nodig hebben, is het ontoelaatbaar dat zorgverleners of medewerkers uitvallen door de (psychische) gevolgen van agressie en geweld”, zegt voorzitter dokter Roel Van Giel. Hij roept minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op om werk te maken van nieuwe wetgeving en een nultolerantie door te voeren voor geweld op hulpverleners. “Geweld tegen medische zorgverleners is onaanvaardbaar. Wie dergelijk geweld pleegt, moet voor de strafrechter verschijnen. Domus Medica vraagt de minister van Justitie om de daad bij het woord te voegen en de wetgeving hieromtrent dringend aan te passen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier