Vijf jaar na dood tante neemt wielrenner voor Kom op tegen Kanker deel aan zwaarste duatlon

© CMW
Redactie KW

Jari Carpentier uit Langemark wil op 20 december deelnemen aan de Hel van Kasterlee, volgens velen de zwaarste duatlon ter wereld. De sporter doet dat niet zomaar en hij linkt zijn deelname aan Kom op tegen Kanker, vijf jaar nadat zijn tante aan de ziekte overleed. Ook zijn vader kreeg onlangs de diagnose dat de ziekte hem te pakken heeft. “Mijn wereld stond stil, maar we blijven positief, we moeten hierdoor.”

De 22-jarige Jari Carpentier is wielrenner bij de beloften en maakt deel uit van het team Decock-Van Eyck-Devos-Capoen. De coronacrisis zorgde ervoor dat aan het koersseizoen een vroegtijdig einde kwam.

“Onze ploeg zat echter niet stil en we pasten onze plannen aan. Omdat ik mij na mijn koerscarrière wat meer wil toeleggen op duatlon, viel mijn oog op de bekende en loodzware ‘De hel van Kasterlee’, die plaatsvindt op 20 december. Het gaat om een wedstrijd met 15 km lopen, 117 km fietsen en nog eens 30 km lopen. Reken daar dan nog eens de winterse omstandigheden bij en dan weet je het wel.” Voor Jari wordt het zijn eerste duatlon. “De conditie is er, maar ik moet wel nog wat aan mijn lopen werken”, klinkt het. “Mijn ambitie? Och, omdat ik niet weet wat ik moet verwachten, wil ik de wedstrijd uitdoen, we zien wel of er meer in zit.”

Steunactie voor Kom Op Tegen Kanker

Toch neemt de twintiger niet zomaar deel aan de Hel van Kasterlee, maar linkt hij er een steunactie voor Kom Op Tegen Kanker aan. Jari verloor in 2015 zijn tante Veronique Barthier aan de ziekte. “Ik had een hele goede band met mijn tante en wij waren vaak samen”, zegt Jari. “Ze heeft 13 jaar gestreden tegen kanker, maar ze moest uiteindelijk de duimen leggen. Voor mij was dat een hele shock. Zo’n vijf jaar later stond mijn wereld voor een tweede keer stil nu ook bij mijn papa kanker is vastgesteld. Hij is ondertussen in behandeling en stelt het al bij al goed. We blijven positief en moeten hierdoor, maar gemakkelijk is het allemaal niet.”

Iedereen kan sponsoren

Jari denkt al langer na over hoe hij iets kan doen om de bestrijding van de ziekte te steunen. “Mijn deelname aan de Hel van Kasterlee lijkt de ideale gelegenheid”, aldus de renner. “Het is de bedoeling dat mensen 10 euro sponsoren. Hun voor- of achternaam komt dan op mijn outfit. Het wordt dus hopelijk een pak vol namen.”

Het bedrijf Creativo van Ricardo Oliviera Ferreira, dat danspakken maakt, zorgt voor het duatlonkostuum van Jardi. “Ricardo is leraar en eigenaar van dansschool Dançar, waar mijn vriendin Chloé lid is. Toen Ricardo van mijn project hoorde, stelde hij meteen voor mijn wedstrijdpak te ontwerpen en te sponsoren.”

Facebookpagina

Om alles een beetje in goede banen te leiden lanceerde de initiatiefnemer de Facebookpagina ‘Jari’s road to Hell#komoptegenkanker’. Wie wil steunen, kan 10 euro storten op BE61 7360 6688 6517 met vermelding van naam en adres. (CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten