Vijf Indiërs riskeren zes maanden cel voor binnendringen haven

© BELGA
Redactie KW

Het OM vorderde zes maanden effectieve celstraf. Twee beklaagden zitten al ruim twee maanden in voorhechtenis.

Heel wat vluchtelingen proberen via de haven van Zeebrugge in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni een strafbaar feit geworden. Bij herhaaldelijk binnendringen riskeren ze een dagvaarding voor de correctionele rechtbank en kunnen ze zelfs aangehouden worden. Voorheen konden vluchtelingen enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land. Drie Indiërs en twee Iraniërs stonden woensdag terecht voor illegaal verblijf en riskeren daarvoor drie maanden celstraf.

Harjinder en Palwinder S. werden in juli twee keer betrapt in de haven van Zeebrugge en belandden in de gevangenis. “Voor dit soort dossiers ben ik advocaat geworden, want deze verschrikkelijke situatie is hartverscheurend. Mijn cliënt is geen crimineel, voor hem is de gevangenis de hel“, aldus meester Nadia Lorenzetti, advocate van Harjinder S. Volgens de verdediging konden de vluchtelingen de nieuwe wetgeving onmogelijk kennen. De rechter doet uitspraak op 5 oktober.

De correctionele kamer gespecialiseerd in mensensmokkel en mensenhandel zal de komende maanden nog talrijke gelijkaardige dossiers behandelen. Woensdag werden de processen van 15 vluchtelingen uitgesteld naar de zitting van 19 oktober. De zaak tegen twee Iraniërs werd uitgesteld naar 5 oktober, omdat ze op die dag ook terecht staan voor mensensmokkel.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.