Vijf goede redenen om straks het Vijverkaffee te bezoeken

De organisatoren van Vijverkaffee kunnen jaar na jaar rekenen op een trouwe schare medewerkers. © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Vanaf vrijdag is Papes Pitten langs de Weststraat opnieuw de plaats om heen te gaan. Tien dagen Vijverkaffee zorgen voor een uitgebreide waaier aan activiteiten voor jong en oud, sportief en minder sportief. Wij lijstten vijf redenen op waarom je de Lichterveldse zomerbar straks een bezoekje moet brengen.

1. Muziek en film

Openen doet de organisatie met een levende legende: Marino Punk. De accordeonspeler, afkomstig uit Roeselare, treedt al sinds 1992 op en maakte daarbij al tal van televisie- en radio-optredens. De dj-set van The Van Jazzndts. Staan nog op het muzikale programma: live jazzmuziek van Red Spot Avenue, een akoestische set van Pauwel, de Gentse band Yuko, Dries Bongaerts, Joel & Friends, Kopaar en Sophia Ammann, die de muziek van Leonard Cohen opnieuw tot leven brengt. Filmliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de bekroonde film BlacKkKlansman. Genieten van muziek en film kan voortaan ook vanop een terras pal boven en aan het water en een aparte tent voor de luisterconcerten.

2. Lokale comedians

Op woensdagavond brengen Hans Cools en Dries Heyneman je ongetwijfeld aan het lachen. Hans won het afgelopen jaar eerst de Commeere Comedy Cup in Brugge om later de prestigieuze Lunatic Comedy Award in Gent in de wacht te slepen. Dries Heyneman, afkomstig uit Ruddervoorde, is onder meer gekend van het bejubelde Bevergem, speelde ook mee in onder meer De 16 en schreef samen met Gunter Lamoot aan ‘Superstaar’, dat te zien was op 2BE. Heyneman toert vanaf dit najaar nog met zijn show ‘Uit respect voor de buren’, maar houdt eerst halt in Lichtervelde.

3. Unieke locatie

Vorig jaar werd een nieuwe kantine neergepoot. De vernieuwingen droegen ook bij tot de gezellige sfeer die er voorheen al heerste. In alle rust kan je genieten van een leuke babbel, een streepje muziek, een openluchtfilm en veel meer. Helemaal zen worden, kan ook tijdens de (kinder)yoga. De jeugd kan zich ook uitleven in het nieuwe kinderdorp.

4. Val in de prijzen

Het recreatief volleybal- en kubbtornooi zijn intussen vaste afspraken tijdens de zomerse tiendaagse. Hoewel het recreatief is, wordt er toch gestreden op het scherpst van de snee. Maar de olympische gedachte overheerst uiteraard. Deelnemen is belangrijker dan winnen, al smaakt een zege altijd zoet. Net als de verfrissende dranken en smakelijke burgers. Kinderen kunnen zich ook sportief uitleven tijdens de kinderdans.

5. Goede doelen steunen

De organisatie kiest ervoor om enkele goede doelen een steuntje in de rug te geven. Kinderkankerfonds Kiekafobee is er een van. Dit goed doel is geworteld in Lichterveldse grond. Vijverkaffee steunt hun project Noctiluca, dat appartementen aan de Vlaamse kust ter beschikking stelt aan jonge kankerpatiënten en hun familie. Kovalam Surf Club is het tweede goede doel, de eerste officiële surfclub van India. Heistenaar Jelle Rigole startte de surfschool voor lokale straatkinderen en leert hen surfen, op voorwaarde dat ze naar school gaan.

De oudste kinderen zijn ondertussen afgestudeerd, geven surfles aan toeristen, verhuren boards of baten een surfshop uit. Daarnaast is er Talentri, dat de basisbehoeften van weeskinderen in Zuid-Afrika ondersteunt. Talentri zorgt voor volwaardig voedsel, een dak boven hun hoofd en een opleiding. The Breede Center tot slot is een ander project uit Zuid-Afrika, een ngo gericht op hulp aan jonge werklozen en kinderen om hun praktische vaardigheden aan te scherpen en ondernemerschap aan te moedigen. Met een bezoek aan Vijverkaffee geef je dus ook deze vier goede doelen een steuntje in de rug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier