Vijf dingen die je nog niet wist over het 900-jarige Eernegem

Zij zetten zich in voor de viering van 900 jaar Eernegem. (foto Coghe) © foto Coghe
Redactie KW

Zondag, op Erfgoeddag, wordt het startschot gegeven voor de viering van 900 jaar Eernegem. De deelgemeente heeft al tientallen jaren de bijnaam ‘Dorp van de kasseileggers’. Zo is het kunstwerk op het Kasseileggersplein vernoemd naar de legendarische dorpsfiguur Achiel ‘Mutse’ Decock. Wij bieden u bij deze nog vijf verrassende weetjes over het 900-jarige Eernegem.

Ruim twintig jaar zonder inwoners

Na de oogst van 1583 vluchtten alle Eernegemnaars weg uit het dorp omdat tijdens de 80-jarige Oorlog zowel Spaanse als Hollandse troepen de streek terroriseerden. Degenen die achterbleven, verscholen zich in de bossen en werden struikrovers. Pas in 1601 kwamen de eerste mensen terug en in september 1609 was er eindelijk weer een pastoor, Jan Demarets.

‘Heks’ belandt niet op de brandstapel

Op 26 april 1619 werd Francine Montack gearresteerd. Ze werd door de beul van het Brugse Vrije gefolterd en bekende dat ze een heks was, dat ze met de duivel geslachtsgemeenschap had gehad en ‘s nachts op de rug van de duivel naar de hekssabbat vloog, waar ze de duivel in de gedaante van een geit net boven zijn achterste kuste. Ze werd op 27 april 1620 tot 50 jaar verbanning veroordeeld en verrassend genoeg niet tot de brandstapel. Enkele maanden later bevestigden degenen die haar als heks hadden beschuldigd dat ze dat enkel hadden gedaan omdat ze ruzie met haar hadden.

Kermis pas na 11 november gevierd

De lokale kermis vond vroeger plaats op de eerste zondag na 11 november. In 1631 schreven de pastoor, de hoofdman en de notabele inwoners van Eernegem een brief naar de bisschop. Ze wilden hun kermis vroeger op het jaar. Op de eerste zondag na 11 november was het veel te vaak slecht weer en kon de Sacramentsprocessie zelden of nooit uitgaan. Ze kregen de toelating om de kermis te vieren op de derde zondag van september.

Siamese tweeling geboren in 1849

Op 28 mei 1849 beviel Sophia Tanghe van een tweeling. De dochters bleken aan de buik over een lengte van 68 millimeter aan mekaar gegroeid te zijn. Al vlug werden ze een beroemdheid in de streek en de cafébaas van De Arend – nu de Provence – gidste vreemdelingen naar het huis van de baby’s om de rariteit te laten bewonderen.

Een Oostends dokter stelde voor om hen, naar het voorbeeld van de Siamese Tweeling, de Vlaamse Tweeling te noemen. Ze leefden echter niet zo lang als de Siamese Tweeling. Marie en Sophie Provoost overleden op 21 januari 1850.

Beroemde jenever-stokerij tot 1843

Toen na het aanleggen van de steenweg Oostende-Torhout in 1783 vanuit het centrum van Eernegem een steenweg aansloot op die weg, vestigde zich net voorbij de Rommelstraat de jeneverstokerij Muuls, Mergaert en compagnie. Het bedrijf was een van de weinige stokerijen in Vlaanderen die de Hollandse methode gebruikte. Haar jenever werd uitgevoerd naar Engeland. De stokerij sloot de deuren in 1843. Vandaag herinnert de Stokerijstraat nog aan dat verleden.

(Rudi Ilegems)

Feestprogramma


Vanaf eind april tot begin september kan je op 23 plaatsen in Eernegem gigantische doeken met oude foto’s en historische uitleg bezoeken. Bij elke locatie hoort een verhaal over de dorpsgeschiedenis. Die plaatsen vormen een route van 21 km, waar een zoektocht aan verbonden is. Met behulp van de folder ‘900 jaar Eernegem’ kan het publiek de route volgen en deelnemen aan een wedstrijd. Het ingevulde formulier kan van 1 mei tot en met 1 september op de gemeentehuizen afgegeven worden. Men kan er aankoopbonnen bij de plaatselijke handelaars mee winnen.

Ook fotoclub Bellebos doet mee en vanaf 1 mei tot en met 31 augustus organiseren ze hun tweede editie van hun Ichtegemse fotowedstrijd. Er zijn mooie prijzen te winnen en de 50 beste werken worden tijdens de kermisweek in september tentoongesteld in het administratief centrum in Eernegem. Na de zomervakantie, in het Eernegemse kermisweekend (13-15 september) start het tweede luik van de feestelijkheden. Dan worden verschillende tentoonstellingen georganiseerd die het rijke verleden van het Eernegemse dorp blootleggen. In november wordt afgesloten met de lancering van het boek ‘900 jaar Eernegem’, geschreven door historicus Koenraad Vandenbussche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier